KATALOG KSIĘGOZBIORU WYPOŻYCZALNI DLA DOROSŁYCH I MŁODZIEŻY
Znaleziono 41 pozycji w odpowiedzi na pytanie: Gaw
POZ/ODP:
pod red. Jana Gawęckiego i Teresy Mossor-Pietraszewskiej ; aut. Janusz Czapski [et al.].
ADRES WYDAWNICZY:
Warszawa : Wydawnictwo Naukowe PWN, 2004.
HASŁA:
Odżywianie - higiena Żywność - technologia OPIS FIZYCZNY:
XIX, 450 s. : il., wykr. ; 21 cm.
SYGNATURA:
64
KOD KRESKOWY
INWENTARZ:
800000936466
93646
UWAGI:
Bibliogr. przy rozdz.
DOSTĘPNOŚĆ:
Dostępny jest 1 egzemplarz. Pozycję można wypożyczyć na 30 dni
DZIAŁANIE:
CZY UWZGLĘDNIĆ PRZY WYDRUKU?
Wypożyczalnia dla Dorosłych i Młodzieży Marc21
Parki narodowe świata
POZ/ODP:
[aut. haseł Roman Malarz et al. ; red. Łukasz Gaweł et al.].
ADRES WYDAWNICZY:
Kraków: Wydawnictwo Kluszczyński, 2003.
HASŁA:
Rezerwaty i parki narodowe OPIS FIZYCZNY:
112 s.: fot. kolor.
SYGNATURA:
502/504
KOD KRESKOWY
INWENTARZ:
800000791515
79151
DOSTĘPNOŚĆ:
Dostępny jest 1 egzemplarz. Pozycję można wypożyczyć na 30 dni
DZIAŁANIE:
CZY UWZGLĘDNIĆ PRZY WYDRUKU?
Wypożyczalnia dla Dorosłych i Młodzieży Marc21
Zamówienia publiczne w 3 krokach"Zamówienia publiczne w trzech krokach "
POZ/ODP:
pod red. Klaudyny Saja-Żwirkowskiej ; [aut. Agata Hryc-Ląd, Andrzela Gawrońska-Baran, Aneta Jędrzejczyk, [>>] Bernadetta Tarnowska, Justyna Rek-Pawłowska, Klaudyna Saja-Żwirkowska, Małgorzata Skóra, Małgorzata Śledziewska].
ADRES WYDAWNICZY:
Warszawa : Wydawnictwo Wiedza i Praktyka, cop. 2013.
HASŁA:
Zamówienia publiczne - prawo - Polska WYDANIE:
Wyd. 2.
OPIS FIZYCZNY:
227 s. : il. ; 24 cm.
SYGNATURA:
35/36
KOD KRESKOWY
INWENTARZ:
800001050321
105032
UWAGI:
Na okł. podtyt.: przygotowanie procedury, postępowanie o udzielenie zamówienia, realizacja umowy.
DOSTĘPNOŚĆ:
Dostępny jest 1 egzemplarz. Pozycję można wypożyczyć na 30 dni
DZIAŁANIE:
CZY UWZGLĘDNIĆ PRZY WYDRUKU?
Wypożyczalnia dla Dorosłych i Młodzieży Marc21
Żywienie człowieka a zdrowie publiczne. 3
TWÓRCY:
Pokaż informacje [>>] Bertrandt, Jerzy (1952- ). Gawęcki, Jan (1944- ). Red.Roszkowski, Wojciech. Red.
POZ/ODP:
red. nauk. Jan Gawęcki, Wojciech Roszkowski ; [aut. Jerzy Bertrandt et al.].
ADRES WYDAWNICZY:
Warszawa : Wydawnictwo Naukowe PWN, 2012.
HASŁA:
Odżywianie - higiena Zdrowie publiczne Podręczniki akademickie OPIS FIZYCZNY:
405, [2] s. : il. ; 24 cm.
SYGNATURA:
61
KOD KRESKOWY
INWENTARZ:
800001052967
105296
TREŚĆ: Pokaż informacje o treści pozycji >> Pierwszy w Polsce podręcznik z zakresu żywienia człowieka prezentujący żywienie w kontekście zdrowia publicznego. Omówiono w nim: miejsce żywienia w ochronie zdrowia społeczeństwa z uwzględnieniem aspektów epidemiologicznych, profilaktycznych i genetycznych; różne czynniki warunkujące sposób żywienia się społeczeństwa ? od ekonomicznych, klimatycznych i kulturowych po społeczne i psychologiczne; sposoby racjonalizacji żywienia ludności - od polityki żywieniowej państwa i upowszechniania wiedzy o żywieniu po wzbogacanie żywności i suplementację diety. Książkę uzupełnia syntetyczna prezentacja problematyki ochrony konsumenta przez różnymi zagrożeniami - dziś i w przyszłości. Zagadnienia dotyczące relacji żywienia i zdrowia są przedstawione w taki sposób, aby pomóc Czytelnikowi: - identyfikować problemy zdrowia publicznego wynikające z nieprawidłowego żywienia na poziomie lokalnym, regionalnym, krajowym i międzynarodowym - określać przyczyny tych problemów - wybierać metody umożliwiające efektywne ich rozwiązanie. Książka stanowi trzeci tom serii popularnych podręczników z zakresu żywienia człowieka wydawanych przez Wydawnictwo Naukowe PWN, z których pierwszy poświęcony jest podstawom nauki o żywieniu, drugi - żywieniu człowieka zdrowego i chorego, a uzupełnia je Słownik terminologiczny.
UWAGI:
Bibliogr. przy pracach. Indeks.
DOSTĘPNOŚĆ:
Dostępny jest 1 egzemplarz. Pozycję można wypożyczyć na 30 dni
DZIAŁANIE:
CZY UWZGLĘDNIĆ PRZY WYDRUKU?
Wypożyczalnia dla Dorosłych i Młodzieży Marc21
Żywienie człowieka zdrowego i chorego. 2
TWÓRCY:
Pokaż informacje [>>] Bajerska, Joanna. Gawęcki, Jan (1944- ). Red.Grzymisławski, Marian. Red.
POZ/ODP:
red. nauk. Marian Grzymisławski, Jan Gawęcki ; aut. Joanna Bajerska [et al.].
ADRES WYDAWNICZY:
Warszawa : Wydawnictwo Naukowe PWN, 2012.
HASŁA:
Odżywianie - higiena Podręczniki akademickie WYDANIE:
Wyd. 2. zm.
OPIS FIZYCZNY:
471, [1] s. : il. ; 24 cm.
SYGNATURA:
61
KOD KRESKOWY
INWENTARZ:
800001052950
105295
UWAGI:
Bibliogr. przy rozdz. Indeks.
DOSTĘPNOŚĆ:
Dostępny jest 1 egzemplarz. Pozycję można wypożyczyć na 30 dni
DZIAŁANIE:
CZY UWZGLĘDNIĆ PRZY WYDRUKU?
Wypożyczalnia dla Dorosłych i Młodzieży Marc21
Żywienie człowieka, 1. Podstawy nauki o żywieniu
POZ/ODP:
red. nauk. Jan Gawęcki ; aut. Stanisław Berger [et al.].
ADRES WYDAWNICZY:
Warszawa : Wydawnictwo Naukowe PWN, 2012.
HASŁA:
Odżywianie Podręczniki akademickie WYDANIE:
Wyd. 3. zm., 2 dodr.
OPIS FIZYCZNY:
558, [1] s. : il. ; 24 cm.
SYGNATURA:
61
KOD KRESKOWY
INWENTARZ:
800001052943
105294
SPIS TREŚCI: Pokaż spis treści >> I. WSTĘP 1. Człowiek i jego pokarm (Jan Gawęcki) 2. Historia nauki o żywieniu (Stanisław Berger) 3. Cele i zadania nauki o żywieniu (Stanisław Berger) 4. Problemy żywieniowe Polski i świata. Organizacje międzynarodowe (Stanisław Berger, Ewa Świstak) 4.1. Sytuacja w zakresie wyżywienia świata 4.2. Problemy żywieniowe Polski 4.3. Organizacje międzynarodowe zajmujące się problemami wyżywienia ludzi II. ELEMENTY FIZJOLOGII ŻYWIENIA 5. Budowa układów związanych z przyswajaniem pokarmu (Marian Grzymisławski) 5.1. Układ pokarmowy 5.2. Układy zapewniające transport składników odżywczych i usuwanie produktów przemiany materii 6. Spożywanie pokarmu - mechanizmy regulacyjne (Jan Gawęcki) 6.1. Głód i sytość 6.2. Apetyt 7. Trawienie i wchłanianie (Jan Gawęcki) 7.1. Trawienie 7.2. Wchłanianie 7.3. Regulacja procesów trawiennych 7.4. Mikroflora przewodu pokarmowego i jej rola regulacyjna 7.5. Strawność i biodostępność 8. Katabolizm i anabolizm (Janusz Stanisław Keller) 8.1. Podstawowe cechy katabolizmu i anabolizmu 8.2. Katabolizm węglowodanów 8.3. Katabolizm tłuszczów 8.4. Katabolizm białek 8.5. Anabolizm węglowodanów 8.6. Anabolizm tłuszczów 8.7. Anabolizm białek III. ENERGIA I SKŁADNIKI ODŻYWCZE 9. Energia (Jan Jeszka) 9.1. Potrzeby energetyczne organizmu 9.2. Wartość energetyczna pożywienia 9.3. Bilans energii - kontrola masy ciała 10. Węglowodany (Roman Cichon, Lidia Wądołowska) 10.1. Charakterystyka chemiczna i metody oznaczania 10.2. Źródła węglowodanów w żywieniu 10.3. Główne funkcje i przemiany węglowodanów w organizmie 10.4. Spożycie węglowodanów a zdrowie 10.5. Zapotrzebowanie organizmu na węglowodany 11. Tłuszcze ( Światosław Ziemiański, Jan Gawęcki) 11.1. Charakterystyka chemiczna i metody oznaczania 11.2. Źródła tłuszczów w żywieniu 11.3. Główne funkcje i przemiany tłuszczów w organizmie 11.4. Spożycie tłuszczów a zdrowie 11.5. Zapotrzebowanie organizmu na tłuszcze 12. Białka (Lech Hryniewiecki, Wojciech Roszkowski) 12.1. Charakterystyka chemiczna i metody oznaczania 12.2. Główne funkcje i przemiany białek w organizmie 12.3. Wartość odżywcza białek 12.4. Źródła białka w żywieniu 12.5. Spożycie białka a zdrowie 12.6. Zapotrzebowanie organizmu na białko 13. Składniki mineralne (Anna Brzozowska) 13.1. Makroelementy 13.2. Mikroelementy 13.3. Woda 13.4. Równowaga kwasowo-zasadowa 14. Witaminy (Maria Wartanowicz, Anna Gronowska-Senger) 14.1. Witaminy rozpuszczalne w wodzie 14.2. Witaminy rozpuszczalne w tłuszczach IV. ŻYwNOŚĆ - WARTOŚĆ ODŻYWCZA I BEZPIECZEŁSTWO 15. Produkty spożywcze jako źródło składników odżywczych (Jan Gawęcki, Małgorzata Woźniewicz) 15.1. Wprowadzenie 15.2. Pieczywo i produkty zbożowe 15.3. Mleko i produkty mleczne 15.4. Mięso i przetwory mięsne 15.5. Ryby, przetwory rybne i owoce morza 15.6. Jaja 15.7. Tłuszcze jadalne 15.8. Ziemniaki 15.9. Warzywa i grzyby 15.10. Suche nasiona strączkowych 15.11. Owoce 15.12. Cukier i wyroby cukiernicze 15.13. Żywność specjalnego przeznaczenia żywieniowego 15.14. Napoje bezalkoholowe 15.15. Napoje alkoholowe 15.16. Herbata i kawa 16. Wskaźniki charakteryzujące wartość odżywczą żywności (Jan Gawęcki, Wojciech Roszkowski) 16.1. Wprowadzenie 16.2. Wskaźniki wartości odżywczej produktów spożywczych i złożonych z nich racji pokarmowych 16.3. Wskaźniki wartości odżywczej produktów spożywczych oparte na profilach żywieniowych 16.4. Wskaźniki wartościowania produktów spożywczych ułatwiające bilansowanie diety na podstawie kryteriów fizjologicznych 17. Zmiany wartości odżywczej podczas przechowywania i przetwarzania żywności (Roman Cichon, Lidia Wądołowska) 18. Wzbogacanie żywności (Jan Gawęcki) 18.1. Czynniki decydujące o efektywności wzbogacania żywności 18.2. Przykłady fortyfikacji i jej skutki zdrowotne 19. Tabele składu i wartości odżywczych żywności oraz informacja żywieniowa na opakowaniu (Hanna Kunachowicz, Jan Gawęcki, Małgorzata Woźniewicz) 19.1. Tabele składu i wartości odżywczych produktów spożywczych 19.2. Znakowanie żywności wartością odżywczą 20. Dodatki do żywności (Henryk Gertig) 20.1. Wprowadzenie 20.2. Klasyfikacja dodatków do żywności 20.3. Barwniki 20.4. Substancje konserwujące 20.5. Przeciwutleniacze 20.6. Substancje słodzące 20.7. Aromaty oraz substancje wzmacniające smak i zapach 20.8. Niektóre inne substancje dodawane ze względów technologicznych 21. Substancje zanieczyszczające i antyodżywcze(Henryk Gertig) 21.1. Wprowadzenie 21.2. Metale 21.3. Azotany 21.4. Pestycydy 21.5. Inne zanieczyszczenia chemiczne 21.6. Zanieczyszczenia fizyczne 21.7. Zanieczyszczenia pochodzenia biologicznego 21.8. Substancje antyodżywcze V. RACJONALIZACJA I OCENA ŻYWIENIA LUDNOŚCI 22. Żywienie a informacja genetyczna człowieka (Krzysztof Szyfter) 22.1. Podstawowe wiadomości z dziedziny genetyki człowieka 22.2. Genetyczna determinacja zapachu i smaku 22.3. Genetyczne uwarunkowanie przyswajania pokarmu 22.4. Genetyczne podłoże tolerancji na szkodliwe czynniki mutagenne i kancerogenne 22.5. Genetyczne zróżnicowanie potrzeb pokarmowych 23. Normy żywieniowe (Wojciech Roszkowski) 23.1. Wprowadzenie 23.2. Określenie zapotrzebowania organizmu na składniki odżywcze i energię 23.3. Rodzaje norm żywieniowych 23.4. Normy żywieniowe stosowane w Polsce 23.5. Zastosowanie norm 24. Planowanie żywienia (Jan Jeszka, Anna Kołłajtis-Dołowy) 25. Ocena wyżywienia (Anna Gronowska-Senger) 25.1. Wprowadzenie 25.2. Metodyka badań spożycia żywności 25.3. Metodyka oceny sposobu żywienia 26. Ocena stanu odżywienia (Jadwiga Charzewska) 26.1. Wywiad i badanie ogólnolekarskie 26.2. Badania antropometryczne 26.3. Badania biochemiczne UWAGI:
Bibliogr. przy rozdz. Indeks.
DOSTĘPNOŚĆ:
Dostępny jest 1 egzemplarz. Pozycję można wypożyczyć na 30 dni
DZIAŁANIE:
CZY UWZGLĘDNIĆ PRZY WYDRUKU?
Wypożyczalnia dla Dorosłych i Młodzieży Marc21
Żywienie człowieka. T. 2, Zdrowego i chorego
POZ/ODP:
pod red. Jana Hasika i Jana Gawęckiego ; aut. Magdalena Białkowska [et al.].
ADRES WYDAWNICZY:
Warszawa : Wydawnictwo Naukowe PWN, 2004.
HASŁA:
Odżywianie - higiena OPIS FIZYCZNY:
339 s. : il. ; 25 cm.
SYGNATURA:
61
KOD KRESKOWY
INWENTARZ:
800000806790
80679
DOSTĘPNOŚĆ:
Dostępny jest 1 egzemplarz. Pozycję można wypożyczyć na 30 dni
DZIAŁANIE:
CZY UWZGLĘDNIĆ PRZY WYDRUKU?
Wypożyczalnia dla Dorosłych i Młodzieży Marc21
Uwieść grzesznicę
AUTOR:
Basso, Adrienne.
POZ/ODP:
Adrienne Basso ; przekł. Barbara Gaweł.
ADRES WYDAWNICZY:
Warszawa : Wydawnictwo Amber, 2011.
SERIA:
Romans Historyczny / Amber
HASŁA:
Powieść amerykańska - 21 w. OPIS FIZYCZNY:
302 s. ; 21 cm.
SYGNATURA:
ROMANS OBCY
KOD KRESKOWY
INWENTARZ:
800000923596
92359
TREŚĆ: Pokaż informacje o treści pozycji >> Czy po jednym pocałunku on przestanie gardzić miłością?Czy za sprawą jednego pocałunku spełnią się jej grzeszne pragnienia?Dorothea nie szuka miłości, lecz mężczyzny, który jednym pocałunkiem rozpali w niej namiętność. Kiedy go spotka, będzie wiedziała, że znalazła tego jedynego. Trzem zalotnikom nie udaje się przejść tej próby, a ona niemal traci nadzieję. I wtedy pojawia się markiz Atwood, a jego diaboliczny urok wprawia jej serce w drżenie.Atwood nie szuka żony, lecz kobiety, która da mu rozkosz. Czyżby więc byli sobie przeznaczeni? Lecz już ich pierwsze spotkanie dowodzi, jak nieprzewidywalne skutki mogą mieć gwałtowne wybuchy namiętności.
DOSTĘPNOŚĆ:
Dostępny jest 1 egzemplarz. Pozycję można wypożyczyć na 30 dni
DZIAŁANIE:
CZY UWZGLĘDNIĆ PRZY WYDRUKU?
Wypożyczalnia dla Dorosłych i Młodzieży Marc21
Analiza finansowa przedsiębiorstwa : finansowanie, inwestycje, wartość, syntetyczna ocena kondycji finansowej"Finansowanie, inwestycje, wartość, syntetyczna ocena kondycji finansowej "
AUTOR:
Bławat, Franciszek. [>>] Drajska, Edyta. AutorFigura, Piotr Ryszard. AutorGawrycka, Małgorzata. AutorKorol, Tomasz. AutorPrusak, Błażej. Autor
POZ/ODP:
Franciszek Bławat, Edyta Drajska, Piotr Figura, Małgorzata Gawrycka, Tomasz Korol, Błażej Prusak.
ADRES WYDAWNICZY:
Warszawa : CeDeWu, 2017.
HASŁA:
Finanse - sprawozdawczość Przedsiębiorstwo - finanse - badanie OPIS FIZYCZNY:
167 stron : ilustracje ; 24 cm.
SYGNATURA:
65/69
KOD KRESKOWY
INWENTARZ:
800001154555
115455
ODBIORCY:
Książka do wykorzystania w procesie dydaktycznym w ramach zajęć z przedmiotów finanse przedsiębiorstw oraz analiza finansowa.
TREŚĆ: Pokaż informacje o treści pozycji >> Powszechnie wykorzystywane w analizie finansowej narzędzia badawcze zostały wzbogacone o wielowymiarową analizę dyskryminacyjną, analizę logitową oraz modele drzew decyzyjnych. Autorzy uwzględnili w niej aktualne zarówno krajowe, jak i europejskie akty prawne związane ze sprawozdawczością finansową przedsiębiorstw; połączyli zagadnienia teoretyczne z praktycznymi przykładami umożliwiającymi lepsze zrozumienie i zastosowanie metod badawczych w realnej gospodarce. Przedstawione zagadnienia pozwalają również na ocenę efektywności oraz ryzyka w obszarze podejmowania decyzji inwestycyjnych, które decydują o dalszym rozwoju przedsiębiorstw.
SPIS TREŚCI: Pokaż spis treści >> Wprowadzenie Rozdział 1. Analiza źródeł finansowania działalności gospodarczej przedsiębiorstwa 1.1. Rodzaje źródeł finansowania w przedsiębiorstwie 1.1.1. Kapitał własny 1.1.2. Kapitał obcy 1.2. Metody oceny struktury źródeł finansowania 1.2.1. Wprowadzenie 1.2.2. Ryzyko działalności gospodarczej i dźwignia operacyjna 1.2.3. Koszt kapitału własnego 1.2.4. Koszt kapitału obcego i dźwignia finansowa 1.2.5. Efekt działania dźwigni połączonej (całkowitej) 1.2.6. Czynniki kształtujące docelową strukturę kapitału Rozdział 2. Wycena wartości przedsiębiorstwa na podstawie wskaźników rynku kapitałowego 2.1. Pojęcie i rodzaje wartości przedsiębiorstwa 2.2. Rodzaje i charakterystyka wskaźników rynku kapitałowego 2.3. Wycena wartości przedsiębiorstwa metodą mnożnikową Rozdział 3. Statystyczne metody syntetycznej oceny działalności przedsiębiorstwa 3.1. Klasyfikacja metod prognozowania sytuacji finansowej firm 3.2. Ocena skuteczności modeli oceny sytuacji finansowej firm 3.3. Krótka charakterystyka wybranych modeli statystycznych syntetycznej oceny sytuacji finansowej firm 3.3.1. Wielowymiarowa analiza dyskryminacyjna 3.3.2. Analiza logitowa 3.3.3. Modele drzew decyzyjnych Rozdział 4. Ocena opłacalności projektów inwestycji rzeczowych 4.1. Wprowadzenie 4.2. Metody proste 4.3. Metody złożone 4.3.1. Ujęcie czynnika czasu w rachunku opłacalności inwestycji 4.3.2. Wartość zaktualizowana netto (NPV) 4.3.3. Wskaźnik wartości zaktualizowanej netto (NPVR) 4.3.4. Zmodyfikowana wartość zaktualizowana netto (MNPV) 4.3.5. Zdyskontowany okres zwrotu 4.3.6. Wewnętrzna stopa zwrotu (IRR) 4.3.7. Zmodyfikowana wewnętrzna stopa zwrotu (MIRR) 4.4. Społeczny rachunek efektywności inwestycji 4.5. Wybrane metody oceny ryzyka w projektach inwestycyjnych Bibliografia UWAGI:
Bibliografia strony 139-142.
DOSTĘPNOŚĆ:
Dostępny jest 1 egzemplarz. Pozycję można wypożyczyć na 30 dni
DZIAŁANIE:
CZY UWZGLĘDNIĆ PRZY WYDRUKU?
Wypożyczalnia dla Dorosłych i Młodzieży Marc21
Kompendium bhp. T. 2Tyt. okł.: "Kompendium bhp : poradnik dla służby bhp i pracodawców".
AUTOR:
Boguszewski, Józef M.
POZ/ODP:
autorzy Józef M. Boguszewski, Tomasz W. Grausz, Marek Kalman, Waldemar Klucha, Natalia Korzeniecka, Waldemar [>>] Krupa, Anna Kucharska, Jan M. Pióro, Piotr Skura, Iwona Romanowska-Słomka, Agnieszka Świeboda, Robert Widzisz, Zygmunt Wieczorek, Karolina Główczyńska-Woelke, Lesław Zieliński.
ADRES WYDAWNICZY:
Warszawa : Wydawnictwo Wiedza i Praktyka, cop. 2016.
HASŁA:
Bhp - Polska Poradniki OPIS FIZYCZNY:
496 s. : il. ; 24 cm.
SYGNATURA:
33
KOD KRESKOWY
INWENTARZ:
800001105526
110552
ODBIORCY:
Dla służb bhp i pracodawców.
TREŚĆ: Pokaż informacje o treści pozycji >> Publikacja "Kompendium BHP tom II" porusza zagadnienia związane z prawami i obowiązkami pracowników, ochroną pracowników młodocianych i kobiet, ergonomii w miejscu pracy, hałasie, środkach ochrony indywidualnej i zbiorowej, chemii w miejscu pracy, warunkach pracy. Zawiera także niezbędne wzory dokumentów dotyczące omawianych zagadnień.
UWAGI:
Na okł.: prawa i obowiązki, ochrona pracowników młodocianych i kobiet, ergonomia, hałas, środki ochrony, chemia, warunki pracy, dokumenty bhp. Wykaz aktów prawnych przy podrozdz.
DOSTĘPNOŚĆ:
Dostępny jest 1 egzemplarz. Pozycję można wypożyczyć na 30 dni
DZIAŁANIE:
CZY UWZGLĘDNIĆ PRZY WYDRUKU?
WYDRUK KATALOGÓW