Złożona zaledwie z 220 podstawowych słów zapoczątkowała popularną w USA serię książeczek do nauki czytania. Zamieszczony na końcu oryginalny tekst z podkreślonym rytmem wiersza ułatwi naukę dzieciom próbującym swoich sił w angielszczyźnie, a płyta CD z anglojęzyczną wersją bajeczki pomoże doskonalić wymowę.
UWAGI:
Tytuł oryginału : "The cat in the hat comes back" 1958.
DOSTĘPNOŚĆ:
Dostępny jest 1 egzemplarz. Pozycję można wypożyczyć na 30 dni
Dlaczego śmiejemy się z dowcipów? Dlaczego ludzie umierają? Dlaczego jedni są biedni, a inni bogaci? Dlaczego muzułmanie modlą się na dywanach? Dlaczego szkoła jest głupia?
Dzieci zadają mnóstwo pytań. Zabawnych i poważnych, odkrywczych i banalnych, rozbrajających i zuchwałych. A dorośli głowią się, jak na nie odpowiedzieć. Na szczęście są profesorowie, którzy nie boją się wyzwań i chętnie przyjmują najmłodszych... na uniwersytet!
Uniwersytety Dziecięce to cykle wykładów dla dzieci prowadzone przez prawdziwych uniwersyteckich profesorów. Pierwszy z nich zorganizowano w Tybindze w Niemczech. Dziś są one popularne na całym świecie - także w Polsce. Właśnie w Tybindze, w najstarszym uniwersytecie dziecięcym, dwoje dziennikarzy przez kolejne lata zbierało pytania dzieci i odpowiedzi naukowców. Tak powstały książki z serii "Uniwersytet Dziecięcy".
Projekt Uniwersytetów Dziecięcych (Die Kinder-Uni) otrzymał od Komisji Europejskiej nagrodę Descartes Prize for Science Communication za wybitne zasługi w krzewieniu wiedzy.
DOSTĘPNOŚĆ:
Dostępny jest 1 egzemplarz. Pozycję można wypożyczyć na 30 dni
W tysiąc smaków dookoła świata! Wielka wyprawa tropem dań, przypraw i składników z pięciu kontynentów w efektownym albumie pełnym ciekawostek i smakowitych przepisów.
Skąd pochodzi kukurydza, skąd pszenica, a skąd ziemniaki? Co jada się od wieków w Turcji, a co we Włoszech czy w Nigerii? Jak przygotować hiszpański chłodnik albo brazylijskie pralinki?
W nowej książce autoróe słynnych Map odwiedzicie 26 krajów z 5 kontynentów i poznacie najróżniejsze przysmaki. Zobaczycie marokańską ucztę, pływający wietnamski targ i francuskich mistrzów kuchni. Przekonacie się, jak mocno jedzenie związane jest z historią, kulturą i przyrodą kraju, w którym powstało, i dowiecie się, jak przyrządzić proste i pyszne dania ze wszystkich stron świata.
UWAGI:
Indeks.
DOSTĘPNOŚĆ:
Dostępny jest 1 egzemplarz. Pozycję można wypożyczyć na 30 dni