CENTRALNY KATALOG KSIĘGOZBIORU
Znaleziono 57 pozycji w odpowiedzi na pytanie: Domi
AUTOR:
Dominguez, Niko.
POZ/ODP:
tekst Niko Dominguez, Estelle Talavera ; il. F. Valiente ; tł. Agata Ostrowska.
ADRES WYDAWNICZY:
Ożarów Mazowiecki : Firma Księgarska Olesiejuk, 2015.
HASŁA:
Egipt - 4-1 w. p.n.e. Wydawnictwa dla dzieci OPIS FIZYCZNY:
48 s. : il. ; 23 cm.
SYGNATURA:
93/94
KOD KRESKOWY
INWENTARZ:
808000239808
23980
DOSTĘPNOŚĆ:
Dostępny jest 1 egzemplarz. Pozycję można wypożyczyć na 30 dni
CZY UWZGLĘDNIĆ PRZY WYDRUKU?
Oddział dla Dzieci Nr 1 - ul. 1 Maja 21 Marc21
101 ciekawostek. Wojownicy
AUTOR:
Dominguez, Niko.
POZ/ODP:
tekst Niko Dominguez ; il. F. Valiente ; tł. Rafał Rykowski.
ADRES WYDAWNICZY:
Ożarów Mazowiecki : Firma Księgarska Olesiejuk, 2015.
HASŁA:
Wojownicy Wydawnictwa dla dzieci OPIS FIZYCZNY:
48 s. : il. ; 23 cm.
SYGNATURA:
3
KOD KRESKOWY
INWENTARZ:
808000239853
23985
DOSTĘPNOŚĆ:
Dostępny jest 1 egzemplarz. Pozycję można wypożyczyć na 30 dni
CZY UWZGLĘDNIĆ PRZY WYDRUKU?
Oddział dla Dzieci Nr 1 - ul. 1 Maja 21 Marc21
101 ciekawostek. Wyścigi - rajdy, regaty
AUTOR:
Dominguez, Niko.
POZ/ODP:
tekst Niko Dominguez ; il. F. Valiente ; tł. Ewa Kapilewicz.
ADRES WYDAWNICZY:
Ożarów Mazowiecki : Firma Księgarska Olesiejuk, 2015.
HASŁA:
Samochody Statki Wydawnictwa dla dzieci OPIS FIZYCZNY:
48 s. : il. ; 23 cm.
SYGNATURA:
6
KOD KRESKOWY
INWENTARZ:
808000239846
23984
DOSTĘPNOŚĆ:
Dostępny jest 1 egzemplarz. Pozycję można wypożyczyć na 30 dni
CZY UWZGLĘDNIĆ PRZY WYDRUKU?
Oddział dla Dzieci Nr 1 - ul. 1 Maja 21 Marc21
101 ciekawostek. Zamki średniowieczne
CZY UWZGLĘDNIĆ PRZY WYDRUKU?
Oddział dla Dzieci Nr 1 - ul. 1 Maja 21 Marc21
101 ciekawostek. Zwierzęta
AUTOR:
Dominguez, Niko.
POZ/ODP:
tekst Niko Dominguez, Estelle Talavera ; il. F. Valiente ; tł. Agata Ostrowska.
ADRES WYDAWNICZY:
Ożarów Mazowiecki : Firma Księgarska Olesiejuk, 2015.
HASŁA:
Zwierzęta Wydawnictwa dla dzieci OPIS FIZYCZNY:
48 s. : il. ; 23 cm.
SYGNATURA:
5
KOD KRESKOWY
INWENTARZ:
808000239877
23987
DOSTĘPNOŚĆ:
Została wypożyczona Pozycję można wypożyczyć na 30 dni
WYPOŻYCZYŁ:
Nr karty: 023752 od dnia:2024-06-29 Wypożyczona, do dnia: 2024-07-29
DZIAŁANIE:
CZY UWZGLĘDNIĆ PRZY WYDRUKU?
Oddział dla Dzieci Nr 1 - ul. 1 Maja 21 Marc21
101 ciekawostek. Zwierzęta wodne
AUTOR:
Dominguez, Niko.
POZ/ODP:
tekst Niko Dominguez ; il. F. Valiente ; tł. Małgorzata Podgórska.
ADRES WYDAWNICZY:
Ożarów Mazowiecki : Firma Księgarska Olesiejuk, 2015.
HASŁA:
Zwierzęta wodne Wydawnictwa dla dzieci OPIS FIZYCZNY:
48 s. : il. ; 23 cm.
SYGNATURA:
5
KOD KRESKOWY
INWENTARZ:
808000239884
23988
DOSTĘPNOŚĆ:
Dostępny jest 1 egzemplarz. Pozycję można wypożyczyć na 30 dni
CZY UWZGLĘDNIĆ PRZY WYDRUKU?
Oddział dla Dzieci Nr 1 - ul. 1 Maja 21 Marc21
Zamki średniowieczneTytuł oryginału: "101 cosas que deberías saber sobre los castillos medievales ".
AUTOR:
Domínguez, Niko. [>>] Jakubowski, Bronisław. TłumaczenieValiente, Francisca. Ilustracje
POZ/ODP:
[tekst Niko Domínguez ; ilustracje F. Valiente ; tłumaczenie Bronisław Krzysztof Jakubowski].
ADRES WYDAWNICZY:
Ożarów Mazowiecki : Wydawnictwo Olesiejuk, copyright 2015.
SERIA:
101 Ciekawostek
HASŁA:
Zamki i pałace - 5-15 w. Wydawnictwa dla dzieci OPIS FIZYCZNY:
47, [1] strona : ilustracje ; 23 cm.
SYGNATURA:
7
KOD KRESKOWY
INWENTARZ:
808000304551
30455
TREŚĆ: Pokaż informacje o treści pozycji >> Wybierz się w wyjątkową podróż w przeszłość, by sprawdzić, jak wyglądało życie w średniowiecznych zamkach. Przyjrzyj się z bliska potężnym kamiennym fortecom i poznaj ich mieszkańców - zobacz, jak pracowali, ucztowali, bawili się i walczyli z wrogiem. W książce znajdziesz zaskakujące fakty i kolorowe ilustracje, które przybliżą ci te odległe czasy.
UWAGI:
Indeks.
DOSTĘPNOŚĆ:
Dostępny jest 1 egzemplarz. Pozycję można wypożyczyć na 30 dni
CZY UWZGLĘDNIĆ PRZY WYDRUKU?
Oddział dla Dzieci Nr 1 - ul. 1 Maja 21 Marc21
Nad nami Orzeł Biały : legendy i opowiadania z historii Polski
CZY UWZGLĘDNIĆ PRZY WYDRUKU?
Wypożyczalnia dla Dorosłych i Młodzieży Marc21
Gastronomia
AUTOR:
Dominik, Piotr
POZ/ODP:
Piotr Dominik.
ADRES WYDAWNICZY:
Warszawa : Almamer Szkoła Wyższa, cop. 2013.
HASŁA:
Gastronomia Podręczniki akademickie OPIS FIZYCZNY:
346 s. : il. ; 24 cm.
SYGNATURA:
64
KOD KRESKOWY
INWENTARZ:
800001108909
110890
ODBIORCY:
Podręcznik akademicki.
TREŚĆ: Pokaż informacje o treści pozycji >> Książka stanowi kompendium wiedzy o usługach gastronomicznych świadczonych w ogólnodostępnej bazie żywieniowej. Pozycja wydawnicza polecana jako podręcznik akademicki wspomagający treści prezentowane na specjalnościach gastronomia i hotelarstwo ze szczególnym uwzględnieniem przedmiotów poświęconych gastronomii i organizacji usług gastronomicznych. Publikacja adresowana także do osób prowadzących działalność gastronomiczną, chcących usystematyzować wiedzę praktyczną w tej dziedzinie. W opracowaniu omówiono m.in. następujące zagadnienia: - formy usług gastronomicznych i ich organizacja; - zasady formowania zakładu gastronomicznego z uwzględnieniem jego funkcjonalności i bezpiecznej produkcji żywności; - podstawy prawne obowiązujące w branży gastronomicznej; - procedury niezbędne do założenia i uruchomienia działalności gastronomicznej; - zagrożenia mogące wystąpić podczas prowadzenia działalności gastronomicznej, a także sposoby i systemy gwarantujące bezpieczną produkcję gastronomiczną; - dobór pracowników gastronomii i cechy, jakimi powinni się oni odznaczać; - procedury i wymagania dotyczące unormowania działalności gastronomicznej; - proces produkcji gastronomicznej; - elementy obsługi konsumenta.
SPIS TREŚCI: Pokaż spis treści >> Rozdział 1. Sektor usług gastronomicznych 1.1. Definiowanie gastronomii 1.2. Funkcje gastronomii 1.3. Rola gastronomii w gospodarce rynkowej 1.4. System żywienia otwartego i zamkniętego 1.5. Produkt gastronomiczny 1.6. Podsystemy rynku usług gastronomicznych 1.7. Segmentacja w gastronomii 1.8. Usługi gastronomiczne w turystyce Rozdział 2. Zakład gastronomiczny 2.1. Rodzaje lokali gastronomicznych 2.2. Układ funkcjonalny zakładu gastronomicznego 2.3. Pomieszczenia zakładu gastronomicznego 2.4. Przystosowanie lokalu gastronomicznego do potrzeb osób niepełnosprawnych Rozdział 3. Wyposażenie zakładu gastronomicznego 3.1. Czynniki określające dobór maszyn i urządzeń w zakładzie gastronomicznym 3.2. Materiały stosowane w gastronomii 3.3. Urządzenia stosowane na zapleczu gastronomicznym Rozdział 4. Bezpieczeństwo produkcji gastronomicznej 4.1. Zagrożenia bezpieczeństwa produkcji żywności 4.2. Praktyki produkcji gastronomicznej Rozdział 5. Produkcja gastronomiczna 5.1. Etapy produkcji gastronomicznej 5.2. Metody obróbki termicznej 5.3. Przechowywanie i konserwacja żywności 5.4. Produkty żywnościowe wykorzystywane w gastronomii 5.5. Planowanie jadłospisów 5.6. Utrata wartości odżywczych żywności podczas obróbki wstępnej i cieplnej 5.7. Nowoczesne technologie w produkcji gastronomicznej Rozdział 6. Organizacja pracy w gastronomii 6.1. Teoria organizacji pracy w gastronomii 6.2. Stanowiska pracy w zakładzie gastronomicznym 6.3. Przepisy bezpieczeństwa i higieny pracy 6.4. Etyka zawodowa 6.5. Zasady gościnności 6.6. Typy psychologiczne konsumentów 6.7. Obsługa konsumenta 6.8. Organizacja posiłków 6.9. Style obsługi 6.10. Potrawy i sposób ich serwowania 6.11. Napoje 6.12. Sposoby nakrycia stołu 6.13. Organizacja kolacji 6.14. Zasady ergonomii w gastronomii Rozdział 7. Marketing i finanse w gastronomii 7.1. Marketing w gastronomii 7.2. Finanse w gastronomii Rozdział 8. Stan i rozwój polskiej gastronomii 8.1. Rys dziejów restauratorstwa i gastronomii na świecie i w Polsce 8.2. Popularność usług gastronomicznych w Polsce 8.3. Współczesne trendy w polskiej gastronomii 8.4. Systemy i marki gastronomiczne obecne na terenie Polski Rozdział 9. Kultura przedsiębiorstwa i obsługa klienta 9.1. Pojęcie kultury przedsiębiorstwa 9.2. Przejawy kultury firmy 9.3. Standaryzacja obsługi klienta 9.4. Casual - wszystko dla klienta 9.5. Rola odpowiednio przygotowanych pracowników w tworzeniu pozytywnego wizerunku firmy Rozdział 10. Rodzaje usług gastronomicznych 10.1. Usługi cateringowe 10.2. Przyjęcia okolicznościowe 10.3. Usługi gastronomiczne w środkach transportu 10.4. Usługi gastronomiczne w hotelach 10.5. Organizacja usług gastronomicznych w agroturystyce Rozdział 11. Uruchamianie lokali gastronomicznych 11.1. Uregulowania prawne dotyczące produkcji żywności 11.2. Wybór miejsca i koncepcji działalności gastronomicznej 11.3. Prognozowanie wyników finansowych przyszłego lokalu gastronomicznego 11.4. Procedura uruchamiania lokali gastronomicznych UWAGI:
Bibliogr. s. 331-341, netogr. s. 343-344, wykaz aktów prawnych s. 341-343.
DOSTĘPNOŚĆ:
Dostępny jest 1 egzemplarz. Pozycję można wypożyczyć na 30 dni
CZY UWZGLĘDNIĆ PRZY WYDRUKU?
Wypożyczalnia dla Dorosłych i Młodzieży Marc21
Jan Cybis
AUTOR:
Dominik, Tadeusz
POZ/ODP:
Tadeusz Dominik ; [część "Życie i działalność artystyczna" oraz wykaz dzieł artysty i bibliografię oprac. Helena Cybisowa].
ADRES WYDAWNICZY:
Warszawa : "Arkady", 1985.
HASŁA:
Cybis, Jan - (1897-1972) Malarstwo polskie - 20 w. - Albumy OPIS FIZYCZNY:
155, [1] s. : il. kolor, portr., rys. ; 32 cm.
SYGNATURA:
ALBUMY
KOD KRESKOWY
INWENTARZ:
800000571520
57152
UWAGI:
Bibliogr. s. 151-155.
DOSTĘPNOŚĆ:
Dostępna tylko na miejscu.
CZY UWZGLĘDNIĆ PRZY WYDRUKU?
WYDRUK KATALOGÓW