KATALOG KSIĘGOZBIORU WYPOŻYCZALNI DLA DOROSŁYCH I MŁODZIEŻY
Znaleziono 7641 pozycji w odpowiedzi na pytanie: G
POZ/ODP:
pod red. Eugeniusza Grabdy ; [aut. E. Grabda et al.].
ADRES WYDAWNICZY:
Warszawa : Państwowe Wydawnictwo Naukowe, 1984.
HASŁA:
Bezkręgowce WYDANIE:
Wyd. 2 zm.
OPIS FIZYCZNY:
241-611, XXVI s. : rys. ; 24 cm.
SYGNATURA:
56/59
KOD KRESKOWY
INWENTARZ:
800000575412
57541
DOSTĘPNOŚĆ:
Dostępna tylko na miejscu.
CZY UWZGLĘDNIĆ PRZY WYDRUKU?
Wypożyczalnia dla Dorosłych i Młodzieży Marc21
Zoologia : bezkręgowce : praca zbiorowa. T. 1, cz. 3
POZ/ODP:
pod red. Eugeniusza Grabdy ; [aut. E. Grabda et al.].
ADRES WYDAWNICZY:
Warszawa : Państwowe Wydawnictwo Naukowe, 1984.
HASŁA:
Bezkręgowce WYDANIE:
Wyd. 2 zm.
OPIS FIZYCZNY:
613-963, XXIII s., VIII k. fot. : rys. ; 24 cm.
SYGNATURA:
56/59
KOD KRESKOWY
INWENTARZ:
800000575405
57540
DOSTĘPNOŚĆ:
Dostępna tylko na miejscu.
CZY UWZGLĘDNIĆ PRZY WYDRUKU?
Wypożyczalnia dla Dorosłych i Młodzieży Marc21
Zoologia : bezkręgowce : praca zbiorowa. T. 2, cz. 1
POZ/ODP:
pod red. Eugeniusza Grabdy ; [aut. E. Grabda et al.].
ADRES WYDAWNICZY:
Warszawa : Państwowe Wydawnictwo Naukowe, 1985.
HASŁA:
Bezkręgowce WYDANIE:
Wyd. 2 zm.
OPIS FIZYCZNY:
345, XXII s. : rys. ; 24 cm.
SYGNATURA:
56/59
KOD KRESKOWY
INWENTARZ:
800000577799
57779
DOSTĘPNOŚĆ:
Dostępna tylko na miejscu.
CZY UWZGLĘDNIĆ PRZY WYDRUKU?
Wypożyczalnia dla Dorosłych i Młodzieży Marc21
Zoologia : bezkręgowce : praca zbiorowa. T. 2, cz. 2
POZ/ODP:
pod red. Eugeniusza Grabdy ; [aut. E. Grabda et al.].
ADRES WYDAWNICZY:
Warszawa : Państwowe Wydawnictwo Naukowe, 1985.
HASŁA:
Bezkręgowce WYDANIE:
Wyd. 2 zm.
OPIS FIZYCZNY:
350-645, XXIII s. : rys. ; 24 cm.
SYGNATURA:
56/59
KOD KRESKOWY
INWENTARZ:
800000577805
57780
DOSTĘPNOŚĆ:
Dostępna tylko na miejscu.
CZY UWZGLĘDNIĆ PRZY WYDRUKU?
Wypożyczalnia dla Dorosłych i Młodzieży Marc21
Zoologia : przedstrunowce i strunowce : praca zbiorowa
POZ/ODP:
pod red. Zygmunta Grodzińskiego ; [aut. Bronisław Ferens et al.].
ADRES WYDAWNICZY:
Warszawa : Państwowe Wydawnictwo Naukowe, 1979.
HASŁA:
Półstrunowce Strunowce Zoologia WYDANIE:
Wyd. 4 zm.
OPIS FIZYCZNY:
562, [2] s. : il., mapy, tabl. ; 25 cm.
SYGNATURA:
56/59
KOD KRESKOWY
INWENTARZ:
800000488156
48815
UWAGI:
Bibliogr. przy rozdz. - Indeks.
DOSTĘPNOŚĆ:
Dostępny jest 1 egzemplarz. Pozycję można wypożyczyć na 30 dni
DZIAŁANIE:
CZY UWZGLĘDNIĆ PRZY WYDRUKU?
Wypożyczalnia dla Dorosłych i Młodzieży Marc21
Żywienie człowieka a zdrowie publiczne. 3
TWÓRCY:
Pokaż informacje [>>] Bertrandt, Jerzy (1952- ). Gawęcki, Jan (1944- ). Red.Roszkowski, Wojciech. Red.
POZ/ODP:
red. nauk. Jan Gawęcki, Wojciech Roszkowski ; [aut. Jerzy Bertrandt et al.].
ADRES WYDAWNICZY:
Warszawa : Wydawnictwo Naukowe PWN, 2012.
HASŁA:
Odżywianie - higiena Zdrowie publiczne Podręczniki akademickie OPIS FIZYCZNY:
405, [2] s. : il. ; 24 cm.
SYGNATURA:
61
KOD KRESKOWY
INWENTARZ:
800001052967
105296
TREŚĆ: Pokaż informacje o treści pozycji >> Pierwszy w Polsce podręcznik z zakresu żywienia człowieka prezentujący żywienie w kontekście zdrowia publicznego. Omówiono w nim: miejsce żywienia w ochronie zdrowia społeczeństwa z uwzględnieniem aspektów epidemiologicznych, profilaktycznych i genetycznych; różne czynniki warunkujące sposób żywienia się społeczeństwa ? od ekonomicznych, klimatycznych i kulturowych po społeczne i psychologiczne; sposoby racjonalizacji żywienia ludności - od polityki żywieniowej państwa i upowszechniania wiedzy o żywieniu po wzbogacanie żywności i suplementację diety. Książkę uzupełnia syntetyczna prezentacja problematyki ochrony konsumenta przez różnymi zagrożeniami - dziś i w przyszłości. Zagadnienia dotyczące relacji żywienia i zdrowia są przedstawione w taki sposób, aby pomóc Czytelnikowi: - identyfikować problemy zdrowia publicznego wynikające z nieprawidłowego żywienia na poziomie lokalnym, regionalnym, krajowym i międzynarodowym - określać przyczyny tych problemów - wybierać metody umożliwiające efektywne ich rozwiązanie. Książka stanowi trzeci tom serii popularnych podręczników z zakresu żywienia człowieka wydawanych przez Wydawnictwo Naukowe PWN, z których pierwszy poświęcony jest podstawom nauki o żywieniu, drugi - żywieniu człowieka zdrowego i chorego, a uzupełnia je Słownik terminologiczny.
UWAGI:
Bibliogr. przy pracach. Indeks.
DOSTĘPNOŚĆ:
Dostępny jest 1 egzemplarz. Pozycję można wypożyczyć na 30 dni
DZIAŁANIE:
CZY UWZGLĘDNIĆ PRZY WYDRUKU?
Wypożyczalnia dla Dorosłych i Młodzieży Marc21
Żywienie człowieka zdrowego i chorego. 2
TWÓRCY:
Pokaż informacje [>>] Bajerska, Joanna. Gawęcki, Jan (1944- ). Red.Grzymisławski, Marian. Red.
POZ/ODP:
red. nauk. Marian Grzymisławski, Jan Gawęcki ; aut. Joanna Bajerska [et al.].
ADRES WYDAWNICZY:
Warszawa : Wydawnictwo Naukowe PWN, 2012.
HASŁA:
Odżywianie - higiena Podręczniki akademickie WYDANIE:
Wyd. 2. zm.
OPIS FIZYCZNY:
471, [1] s. : il. ; 24 cm.
SYGNATURA:
61
KOD KRESKOWY
INWENTARZ:
800001052950
105295
UWAGI:
Bibliogr. przy rozdz. Indeks.
DOSTĘPNOŚĆ:
Dostępny jest 1 egzemplarz. Pozycję można wypożyczyć na 30 dni
DZIAŁANIE:
CZY UWZGLĘDNIĆ PRZY WYDRUKU?
Wypożyczalnia dla Dorosłych i Młodzieży Marc21
Żywienie człowieka, 1. Podstawy nauki o żywieniu
POZ/ODP:
red. nauk. Jan Gawęcki ; aut. Stanisław Berger [et al.].
ADRES WYDAWNICZY:
Warszawa : Wydawnictwo Naukowe PWN, 2012.
HASŁA:
Odżywianie Podręczniki akademickie WYDANIE:
Wyd. 3. zm., 2 dodr.
OPIS FIZYCZNY:
558, [1] s. : il. ; 24 cm.
SYGNATURA:
61
KOD KRESKOWY
INWENTARZ:
800001052943
105294
SPIS TREŚCI: Pokaż spis treści >> I. WSTĘP 1. Człowiek i jego pokarm (Jan Gawęcki) 2. Historia nauki o żywieniu (Stanisław Berger) 3. Cele i zadania nauki o żywieniu (Stanisław Berger) 4. Problemy żywieniowe Polski i świata. Organizacje międzynarodowe (Stanisław Berger, Ewa Świstak) 4.1. Sytuacja w zakresie wyżywienia świata 4.2. Problemy żywieniowe Polski 4.3. Organizacje międzynarodowe zajmujące się problemami wyżywienia ludzi II. ELEMENTY FIZJOLOGII ŻYWIENIA 5. Budowa układów związanych z przyswajaniem pokarmu (Marian Grzymisławski) 5.1. Układ pokarmowy 5.2. Układy zapewniające transport składników odżywczych i usuwanie produktów przemiany materii 6. Spożywanie pokarmu - mechanizmy regulacyjne (Jan Gawęcki) 6.1. Głód i sytość 6.2. Apetyt 7. Trawienie i wchłanianie (Jan Gawęcki) 7.1. Trawienie 7.2. Wchłanianie 7.3. Regulacja procesów trawiennych 7.4. Mikroflora przewodu pokarmowego i jej rola regulacyjna 7.5. Strawność i biodostępność 8. Katabolizm i anabolizm (Janusz Stanisław Keller) 8.1. Podstawowe cechy katabolizmu i anabolizmu 8.2. Katabolizm węglowodanów 8.3. Katabolizm tłuszczów 8.4. Katabolizm białek 8.5. Anabolizm węglowodanów 8.6. Anabolizm tłuszczów 8.7. Anabolizm białek III. ENERGIA I SKŁADNIKI ODŻYWCZE 9. Energia (Jan Jeszka) 9.1. Potrzeby energetyczne organizmu 9.2. Wartość energetyczna pożywienia 9.3. Bilans energii - kontrola masy ciała 10. Węglowodany (Roman Cichon, Lidia Wądołowska) 10.1. Charakterystyka chemiczna i metody oznaczania 10.2. Źródła węglowodanów w żywieniu 10.3. Główne funkcje i przemiany węglowodanów w organizmie 10.4. Spożycie węglowodanów a zdrowie 10.5. Zapotrzebowanie organizmu na węglowodany 11. Tłuszcze ( Światosław Ziemiański, Jan Gawęcki) 11.1. Charakterystyka chemiczna i metody oznaczania 11.2. Źródła tłuszczów w żywieniu 11.3. Główne funkcje i przemiany tłuszczów w organizmie 11.4. Spożycie tłuszczów a zdrowie 11.5. Zapotrzebowanie organizmu na tłuszcze 12. Białka (Lech Hryniewiecki, Wojciech Roszkowski) 12.1. Charakterystyka chemiczna i metody oznaczania 12.2. Główne funkcje i przemiany białek w organizmie 12.3. Wartość odżywcza białek 12.4. Źródła białka w żywieniu 12.5. Spożycie białka a zdrowie 12.6. Zapotrzebowanie organizmu na białko 13. Składniki mineralne (Anna Brzozowska) 13.1. Makroelementy 13.2. Mikroelementy 13.3. Woda 13.4. Równowaga kwasowo-zasadowa 14. Witaminy (Maria Wartanowicz, Anna Gronowska-Senger) 14.1. Witaminy rozpuszczalne w wodzie 14.2. Witaminy rozpuszczalne w tłuszczach IV. ŻYwNOŚĆ - WARTOŚĆ ODŻYWCZA I BEZPIECZEŁSTWO 15. Produkty spożywcze jako źródło składników odżywczych (Jan Gawęcki, Małgorzata Woźniewicz) 15.1. Wprowadzenie 15.2. Pieczywo i produkty zbożowe 15.3. Mleko i produkty mleczne 15.4. Mięso i przetwory mięsne 15.5. Ryby, przetwory rybne i owoce morza 15.6. Jaja 15.7. Tłuszcze jadalne 15.8. Ziemniaki 15.9. Warzywa i grzyby 15.10. Suche nasiona strączkowych 15.11. Owoce 15.12. Cukier i wyroby cukiernicze 15.13. Żywność specjalnego przeznaczenia żywieniowego 15.14. Napoje bezalkoholowe 15.15. Napoje alkoholowe 15.16. Herbata i kawa 16. Wskaźniki charakteryzujące wartość odżywczą żywności (Jan Gawęcki, Wojciech Roszkowski) 16.1. Wprowadzenie 16.2. Wskaźniki wartości odżywczej produktów spożywczych i złożonych z nich racji pokarmowych 16.3. Wskaźniki wartości odżywczej produktów spożywczych oparte na profilach żywieniowych 16.4. Wskaźniki wartościowania produktów spożywczych ułatwiające bilansowanie diety na podstawie kryteriów fizjologicznych 17. Zmiany wartości odżywczej podczas przechowywania i przetwarzania żywności (Roman Cichon, Lidia Wądołowska) 18. Wzbogacanie żywności (Jan Gawęcki) 18.1. Czynniki decydujące o efektywności wzbogacania żywności 18.2. Przykłady fortyfikacji i jej skutki zdrowotne 19. Tabele składu i wartości odżywczych żywności oraz informacja żywieniowa na opakowaniu (Hanna Kunachowicz, Jan Gawęcki, Małgorzata Woźniewicz) 19.1. Tabele składu i wartości odżywczych produktów spożywczych 19.2. Znakowanie żywności wartością odżywczą 20. Dodatki do żywności (Henryk Gertig) 20.1. Wprowadzenie 20.2. Klasyfikacja dodatków do żywności 20.3. Barwniki 20.4. Substancje konserwujące 20.5. Przeciwutleniacze 20.6. Substancje słodzące 20.7. Aromaty oraz substancje wzmacniające smak i zapach 20.8. Niektóre inne substancje dodawane ze względów technologicznych 21. Substancje zanieczyszczające i antyodżywcze(Henryk Gertig) 21.1. Wprowadzenie 21.2. Metale 21.3. Azotany 21.4. Pestycydy 21.5. Inne zanieczyszczenia chemiczne 21.6. Zanieczyszczenia fizyczne 21.7. Zanieczyszczenia pochodzenia biologicznego 21.8. Substancje antyodżywcze V. RACJONALIZACJA I OCENA ŻYWIENIA LUDNOŚCI 22. Żywienie a informacja genetyczna człowieka (Krzysztof Szyfter) 22.1. Podstawowe wiadomości z dziedziny genetyki człowieka 22.2. Genetyczna determinacja zapachu i smaku 22.3. Genetyczne uwarunkowanie przyswajania pokarmu 22.4. Genetyczne podłoże tolerancji na szkodliwe czynniki mutagenne i kancerogenne 22.5. Genetyczne zróżnicowanie potrzeb pokarmowych 23. Normy żywieniowe (Wojciech Roszkowski) 23.1. Wprowadzenie 23.2. Określenie zapotrzebowania organizmu na składniki odżywcze i energię 23.3. Rodzaje norm żywieniowych 23.4. Normy żywieniowe stosowane w Polsce 23.5. Zastosowanie norm 24. Planowanie żywienia (Jan Jeszka, Anna Kołłajtis-Dołowy) 25. Ocena wyżywienia (Anna Gronowska-Senger) 25.1. Wprowadzenie 25.2. Metodyka badań spożycia żywności 25.3. Metodyka oceny sposobu żywienia 26. Ocena stanu odżywienia (Jadwiga Charzewska) 26.1. Wywiad i badanie ogólnolekarskie 26.2. Badania antropometryczne 26.3. Badania biochemiczne UWAGI:
Bibliogr. przy rozdz. Indeks.
DOSTĘPNOŚĆ:
Dostępny jest 1 egzemplarz. Pozycję można wypożyczyć na 30 dni
DZIAŁANIE:
CZY UWZGLĘDNIĆ PRZY WYDRUKU?
Wypożyczalnia dla Dorosłych i Młodzieży Marc21
Żywienie człowieka. T. 2, Zdrowego i chorego
POZ/ODP:
pod red. Jana Hasika i Jana Gawęckiego ; aut. Magdalena Białkowska [et al.].
ADRES WYDAWNICZY:
Warszawa : Wydawnictwo Naukowe PWN, 2004.
HASŁA:
Odżywianie - higiena OPIS FIZYCZNY:
339 s. : il. ; 25 cm.
SYGNATURA:
61
KOD KRESKOWY
INWENTARZ:
800000806790
80679
DOSTĘPNOŚĆ:
Dostępny jest 1 egzemplarz. Pozycję można wypożyczyć na 30 dni
DZIAŁANIE:
CZY UWZGLĘDNIĆ PRZY WYDRUKU?
Wypożyczalnia dla Dorosłych i Młodzieży Marc21
Szepty pod ziemiąTytuł oryginału: "Whispers under ground ".
AUTOR:
Aaronovitch, Ben [>>] Strzelec, Małgorzata Tłumaczenie
POZ/ODP:
Ben Aaronovitch ; przełożyła Małgorzata Strzelec.
ADRES WYDAWNICZY:
Warszawa : Wydawnictwo Mag, 2017.
SERIA:
Peter Grant / Ben Aaronovitch : t. 3
HASŁA:
Powieść angielska - 21 w. OPIS FIZYCZNY:
376, [4] strony ; 21 cm.
SYGNATURA:
POWIEŚĆ OBCA
KOD KRESKOWY
INWENTARZ:
800001125036
112503
TREŚĆ: Pokaż informacje o treści pozycji >> Nazywam się Peter Grant i jestem detektywem posterunkowym w potężnej armii sprawiedliwości znanej jako policja londyńska (tudzież psiarnia). Szkolę się także na czarodzieja, jestem pierwszym takim uczniem od pięćdziesięciu lat. Oficjalnie pracuję w wydziale do zwalczania przestępstw gospodarczych i innych, w jednostce dziewiątej, znanej też jako Szaleństwo i jako jednostka, o której grzeczni, dobrze wychowani gliniarze nie rozmawiają w kulturalnym towarzystwie.Od poniedziałku mam okazję zająć się prawdziwą policyjną robotą. Niezidentyfikowana Ofiara została zadźgana na torach metra przy stacji Baker Street. Obecność magii niewykluczona.Niezidentyfikowana Ofiara okazuje się synem amerykańskiego senatora i zanim zdążysz powiedzieć "międzynarodowy incydent" do sprawy posterunkowego detektywa Granta dołącza agentka FBI Kimberley Reynolds.A w ciemnych tunelach londyńskiego metra, pośród pogrzebanych rzek i wiktoriańskich rynsztoków niesie się szept o zemście zza grobu.Najnowsza sprawa posterunkowego detektywa Granta zaraz się wtoczy na śliskie tory.
DOSTĘPNOŚĆ:
Dostępny jest 1 egzemplarz. Pozycję można wypożyczyć na 30 dni
DZIAŁANIE:
CZY UWZGLĘDNIĆ PRZY WYDRUKU?
WYDRUK KATALOGÓW