Prowokacyjna książka amerykańskiego lekarza kardiologa, która wstrząsnęła światem dietetyków. Doktor William Davis dowodzi szkodliwości współczesnej pszenicy, przekonując, że nie jest już ona dobroczynnym zbożem, z którego powstaje zdrowy chleb powszedni. Została genetycznie zmodyfikowana, w wielu krajach stając się wszechobecnym, acz bezwartościowym składnikiem, którego spożycie sprawia, że poziom glukozy we krwi rośnie gwałtowniej niż po zjedzeniu cukru. Autor ze swadą opisuje związek pszenicy z przybieraniem na wadze, odkładaniem się tłuszczu w postaci nieestetycznych wałków na brzuchu oraz z licznymi problemami trawiennymi i zdrowotnymi. Przedstawia przekonujące argumenty za wyeliminowaniem z diety produktów pszennych oraz podpowiada, jak dokonać tego w prosty i trwały sposób.
Na podstawie wieloletnich badań klinicznych oraz wyników, które obserwował u tysięcy własnych pacjentów, dr William Davis przedstawia pozytywne skutki diety bez pszenicy: - utrata wagi nawet do 20 kilogramów w ciągu kilku pierwszych miesięcy, - złagodzenie zespołu metabolicznego i cukrzycy typu 2, - ustąpienie objawów celiakii i schorzeń jelitowych, np. wrzodziejącego zapalenia jelita grubego, - wyraźne obniżenie poziomu cholesterolu ogólnego i LDL, - poprawa gęstości kości i zahamowanie osteopenii, - zmniejszenie dolegliwości skórnych (łuszczyca, afty, łysienie), - ograniczenie stanów zapalnych i bólów gośćcowych.
DOSTĘPNOŚĆ:
Dostępny jest 1 egzemplarz. Pozycję można wypożyczyć na 30 dni
Dieta bez pszenicy : jak pozbyć się pszennego brzucha i być zdrowym Tyt. oryg.: "Wheat belly : lose the wheat, lose the weight, and find your path back to health,".
Prowokacyjna książka amerykańskiego lekarza kardiologa, która wstrząsnęła światem dietetyków. Doktor William Davis dowodzi szkodliwości współczesnej pszenicy, przekonując, że nie jest już ona dobroczynnym zbożem, z którego powstaje zdrowy chleb powszedni. Została genetycznie zmodyfikowana, w wielu krajach stając się wszechobecnym, acz bezwartościowym składnikiem, którego spożycie sprawia, że poziom glukozy we krwi rośnie gwałtowniej niż po zjedzeniu cukru. Autor ze swadą opisuje związek pszenicy z przybieraniem na wadze, odkładaniem się tłuszczu w postaci nieestetycznych wałków na brzuchu oraz z licznymi problemami trawiennymi i zdrowotnymi. Przedstawia przekonujące argumenty za wyeliminowaniem z diety produktów pszennych oraz podpowiada, jak dokonać tego w prosty i trwały sposób.
Na podstawie wieloletnich badań klinicznych oraz wyników, które obserwował u tysięcy własnych pacjentów, dr William Davis przedstawia pozytywne skutki diety bez pszenicy: - utrata wagi nawet do 20 kilogramów w ciągu kilku pierwszych miesięcy, - złagodzenie zespołu metabolicznego i cukrzycy typu 2, - ustąpienie objawów celiakii i schorzeń jelitowych, np. wrzodziejącego zapalenia jelita grubego, - wyraźne obniżenie poziomu cholesterolu ogólnego i LDL, - poprawa gęstości kości i zahamowanie osteopenii, - zmniejszenie dolegliwości skórnych (łuszczyca, afty, łysienie), - ograniczenie stanów zapalnych i bólów gośćcowych.
DOSTĘPNOŚĆ:
Dostępny jest 1 egzemplarz. Pozycję można wypożyczyć na 30 dni
Rewolucja żywieniowa trwa! Przyłącz się do niej, rewolucjonizując swoją kuchnię. Gotuj i piecz bez pszenicy by pozbyć się zbędnych kilogramów i być zdrowym. Uznany amerykański kardiolog William Davis wstrząsnął ostatnio podstawami dietetycznego świata, przekonując, że winę za podwyższony poziom glukozy we krwi, dolegliwości skórne i trawienne, a zwłaszcza przysłowiowy już pszenny brzuch, ponosi zmieniona genetycznie pszenica. Setki tysięcy czytelników i liczne grono pacjentów, nie tylko chorujących na celiakię i wrażliwych na gluten, zachęcił swą prowokacyjną książką Dieta bez pszenicy do pierwszego kroku na drodze do promowanego przez Davisa zdrowego życia, do chudnięcia bez głodu, zmęczenia i efektu jo-jo, a także rezygnacji z ulubionych dań. Smacznego! Autor przedstawia przepisy na bezpszenne potrawy - od śniadań przez lunche i rodzinne obiady po słodkie desery i wypieki (także chleb!), które nie tylko są smaczne, ale pomagają w walce z otyłością i innymi problemami zdrowotnymi współczesnego człowieka.
UWAGI:
Bibliogr. s. 445-455. Indeks.
DOSTĘPNOŚĆ:
Dostępny jest 1 egzemplarz. Pozycję można wypożyczyć na 30 dni
Rewolucja żywieniowa trwa! Przyłącz się do niej, rewolucjonizując swoją kuchnię. Gotuj i piecz bez pszenicy by pozbyć się zbędnych kilogramów i być zdrowym. Uznany amerykański kardiolog William Davis wstrząsnął ostatnio podstawami dietetycznego świata, przekonując, że winę za podwyższony poziom glukozy we krwi, dolegliwości skórne i trawienne, a zwłaszcza przysłowiowy już pszenny brzuch, ponosi zmieniona genetycznie pszenica. Setki tysięcy czytelników i liczne grono pacjentów, nie tylko chorujących na celiakię i wrażliwych na gluten, zachęcił swą prowokacyjną książką Dieta bez pszenicy do pierwszego kroku na drodze do promowanego przez Davisa zdrowego życia, do chudnięcia bez głodu, zmęczenia i efektu jo-jo, a także rezygnacji z ulubionych dań. Smacznego! Autor przedstawia przepisy na bezpszenne potrawy - od śniadań przez lunche i rodzinne obiady po słodkie desery i wypieki (także chleb!), które nie tylko są smaczne, ale pomagają w walce z otyłością i innymi problemami zdrowotnymi współczesnego człowieka.
UWAGI:
Bibliogr. s. 445-455. Indeks.
DOSTĘPNOŚĆ:
Dostępny jest 1 egzemplarz. Pozycję można wypożyczyć na 30 dni