Książka stanowi kompendium wiedzy o usługach gastronomicznych świadczonych w ogólnodostępnej bazie żywieniowej. Pozycja wydawnicza polecana jako podręcznik akademicki wspomagający treści prezentowane na specjalnościach gastronomia i hotelarstwo ze szczególnym uwzględnieniem przedmiotów poświęconych gastronomii i organizacji usług gastronomicznych.
Publikacja adresowana także do osób prowadzących działalność gastronomiczną, chcących usystematyzować wiedzę praktyczną w tej dziedzinie.
W opracowaniu omówiono m.in. następujące zagadnienia: - formy usług gastronomicznych i ich organizacja; - zasady formowania zakładu gastronomicznego z uwzględnieniem jego funkcjonalności i bezpiecznej produkcji żywności; - podstawy prawne obowiązujące w branży gastronomicznej; - procedury niezbędne do założenia i uruchomienia działalności gastronomicznej; - zagrożenia mogące wystąpić podczas prowadzenia działalności gastronomicznej, a także sposoby i systemy gwarantujące bezpieczną produkcję gastronomiczną; - dobór pracowników gastronomii i cechy, jakimi powinni się oni odznaczać; - procedury i wymagania dotyczące unormowania działalności gastronomicznej; - proces produkcji gastronomicznej; - elementy obsługi konsumenta.