Co może zrobić szefowa kuchni na życiowym zakręcie, bez grosza przy duszy i dachu nad głową? Tupnąć nogą, zostawić niewiernego męża, który w dodatku kradnie jej przepisy i... Tak, otworzyć własną restaurację!Lucy Muir ma dość! Niestety, zostawia za sobą nie tylko toksyczny związek, ale i restaurację, którą budowała wspólnie z mężem przez ostatnich pięć lat. Teraz chce stworzyć coś własnego. Włócząc się nocą po przedmieściach Sydney, znajduje idealne miejsce. Fortune, w latach 70. kultowa knajpa, a dzisiaj zapuszczona rudera, czeka, by przywrócić jej dawny blask. Lucy nie ma pieniędzy, za to ma swój talent, oddanych przyjaciół, a swoje wsparcie oferuje jej też poprzedni właściciel... A to facet naprawdę nie z tej ziemi!
UWAGI:
Tytuł oryginału: "The secret recipe for second chances," 2016.
DOSTĘPNOŚĆ:
Dostępny jest 1 egzemplarz. Pozycję można wypożyczyć na 30 dni
Niektórzy ludzie wyjeżdżają na wycieczki last minute, chodzą boso po trawie, imprezują niezależnie od dnia tygodnia i podejmują spontaniczne decyzje. Ale nie Nicola Brown. Ta dwudziestodziewięciolatka jest mistrzynią w kontrolowaniu swojego życia. Posiłki spożywa zawsze o stałej porze, jadłospis jest z góry ustalony. Obsesyjnie przestrzega porządku i nie pozwala sobie na żadne odstępstwa od rutyny. W jej idealnie zaplanowanym życiu brakuje jednak najbardziej nieobliczalnego czynnika - miłości. Niespodziewanie Nicola przyjmuje spontaniczny zakład z przyjaciółką z pracy - do Walentynek postara się znaleźć ukochanego mężczyznę. Rozpoczyna się seria przezabawnych spotkań, z których większość można zaliczyć do kanonu najgorszych randek, z galerią najdziwniejszych mężczyzn na świecie. Wbrew wcześniejszym oczekiwaniom Nicola zaczyna się całkiem nieźle bawić. Zupełnie nie spodziewa się jednak, że prawdziwa miłość jest tuż pod jej nosem. Tylko ty to idealna powieść dla singielek - świetnie napisana, wciągająca, dowcipna, z wdziękiem ogrywająca schematy damsko-męskie. To książka pełna empatii, humoru i nadziei, którą skrywa w sobie każda kobieta.
DOSTĘPNOŚĆ:
Dostępny jest 1 egzemplarz. Pozycję można wypożyczyć na 30 dni
O korzyściach płynących z porażek, czyli jak rodzice uczą się odpuszczać, aby ich dzieci mogły odnieść sukcesKsiążka poruszająca temat nadopiekuńczych rodziców. Autorka opisuje swoje doświadczenia jako nauczycielki i jako matki, które ugruntowały ją w przekonaniu, że musi zmienić swoje podejście do rodzicielstwa - "odpuścić sobie" i pozwolić dzieciom popełniać błędy i ponosić porażki. Pokazuje także niekorzystne zjawiska nadrodzicielstwa, rodzicielstwa nastawionego na rywalizację i "rodziców pod presją" i omawia ich skutki. Autorka zastanawia się, od którego momentu porażka stała się "brzydkim słowem", którego należy unikać i podpowiada jak nauczyć dzieci korzystania z doświadczeń wynikających z popełniania błędów. Książka napisana jest lekko, zrozumiałym językiem.
UWAGI:
Tyt. oryg.: "The gift of failure" 2015.
DOSTĘPNOŚĆ:
Dostępny jest 1 egzemplarz. Pozycję można wypożyczyć na 30 dni
Suszonki : zachowaj smak na dłużej Tytul oryginału: "Beginner’s Guide to Dehydrating Food : How to Preserve All Your Favorite, Vegetables, Fruits, Mea".
Jak zrobić kalafiorowy popcorn, pikantny ocet ryżowy, herbatę z dzikiej róży, batoniki z suszonych owoców i mieszankę ziołową z chili? Jak przygotować pożywne i smaczne przekąski owocowo-czekoladowe, muesli i płatki owocowe? Z czego sporządzić minestrone, bulion warzywny i sos barbecue? Niezbędnik dla wszystkich, którzy chcą uzupełnić spiżarnię, zachować nadwyżkę produktów z własnego ogrodu lub przyszykować się do wyjazdu na kemping, wyprawę górską czy daleką podróż.Suszenie pożywienia to jedna z najstarszych metod konserwowania żywności. Jest to jednocześnie prosty i tani sposób przechowywania produktów spożywczych. Dzięki tej metodzie jedzenie zachowuje większość cennych dla zdrowia składników odżywczych, witamin i minerałów. Zobacz jak łatwo można wysuszyć wszystko od arbuza i ananasa po pomidory i zioła. Sprawdź jak przygotować do suszenia wołowinę, jagnięcinę i mięso z drobiu. Bogato ilustrowany poradnik zawiera niezbędne informacje dla wszystkich zainteresowanych alternatywnymi metodami przetwarzania i przechowywania żywności. Autorka pokazuje krok po kroku jak przygotować warzywa i owoce do suszenia, jakie sposoby obróbki wybrać dla każdego rodzaju pożywienia. Zachęca do korzystania z przepisów kulinarnych i dodawania suszonek do zup, gulaszy, ciast i ciasteczek.
UWAGI:
Na okładce : ziołowe herbarty, kandyzowane owoce, marynaty, sosy i dipy, muesli i płatki śniadaniowe, batoniki z suszonych owoców.
DOSTĘPNOŚĆ:
Dostępny jest 1 egzemplarz. Pozycję można wypożyczyć na 30 dni