Dzięki swoim książkom Julita Bator zmieniła oblicze polskiej kuchni. Autorka, mama trójki dzieci, podzieliła się swoją unikatową wiedzą i wypróbowanymi zdrowymi przepisami.Teraz podpowiada, jak przygotować święta bez glutaminianu sodu i sztucznych barwników. Udowadnia, że można przyrządzić zdrowe świąteczne potrawy i że nie jest do tego potrzebna długa lista składników ani niekończące się godziny spędzone w kuchni.Co zrobić, by smak wigilijnej kolacji, wielkanocnego śniadania czy urodzinowego przyjęcia zapamiętać na zawsze i z radością co roku odtwarzać? Jak niewielkim nakładem czasu i kosztów zamienić czekoladowe cukierki na własnoręcznie lukrowane pierniczki, przygotować domowy barszcz z uszkami czy najlepszą lemoniadę?Julita Bator radzi, jak sprawić, by w domu unosił się aromat rodzinnych, szczęśliwych i spokojnych świąt, pachnących cynamonem i świeżo upieczonym mazurkiem. Jak podarować swoim bliskim to co najlepsze. Bez polepszaczy.
UWAGI:
Bibliogr. s. 125-126.
DOSTĘPNOŚĆ:
Dostępny jest 1 egzemplarz. Pozycję można wypożyczyć na 30 dni
Jeśli jeszcze nie porzuciłaś jedzenia bez chemii, najlepsze przed Tobą!Julita Bator już zmieniła nawyki żywieniowe Polaków. Przekonała czytelników, że można dobrze się odżywiać bez wydawania wielkich pieniędzy. Tym razem, odpowiadając na prośby czytelniczek, proponuje nam praktyczną książkę złożoną przede wszystkim z przepisów. Jednak nie byłaby sobą, gdyby nie zaproponowała podejścia oryginalnego. Pokazuje, jak można eliminować chemię z codziennych posiłków, z potraw przygotowywanych na przyjęcia (także dla dzieci!), z dań świątecznych. A także z kanapek pakowanych do pracy, z jedzenia dla osób prowadzących sportowy tryb życia.Książkę ilustrują zdjęcia potraw, pokazujące, że jedzenie bez chemii prezentuje się znacznie lepiej od syntetycznego, kipiącego od poprawiaczy smaku, zapachu i od sztucznych barwników. Niestety, to drugie jedzenie króluje w każdym spożywczaku i na polskich stołach.Jak w kilka minut przygotować pasztet z ciecierzycy lub koktajl z jarmużu? Jak upiec z dziećmi zdrowe pierniczki na choinkę? Jak przygotować baton energetyczny dla biegaczy?Gotując zdrowo, dbasz o swoją rodzinę i zwiększasz szansę na uniknięcie cukrzycy, a może także raka. Z każdego kęsa jedzenia warto wyeliminować chemiczne dodatki.
UWAGI:
Bibliogr. s. 261-263. Indeks.
DOSTĘPNOŚĆ:
Dostępny jest 1 egzemplarz. Pozycję można wypożyczyć na 30 dni
Na okł. : Czy wiesz, co jest w ketchupie, jogurcie, batoniku, kt?re kupujesz bez zastanowienia? U góry okł. : Ważna i potrzebna książka, mama, która wzięła [>>] odpowiedzialność za zdrowie i przyszłość swoich dzieci i swojej rodziny. Popieram i polecam! Agnieszka Maciąg - mama Michała i Helenki:) Na okł. : Sprawdzone na dzieciach. Indeks.
DOSTĘPNOŚĆ:
Dostępny jest 1 egzemplarz. Pozycję można wypożyczyć na 30 dni