Katarzyna Jankowska w walce z alergią syna odnalazła prawdziwą kulinarną pasję, którą dzieli się na łamach bloga, czasopism (m.in. Biokurier i Hipoalergiczni) a także kolejnych książek z serii Mama Alergika Gotuje. Tym razem czas na "Mama Alergika Gotuje z Dziećmi".Książka zawiera 60 różnorodnych przepisów, które powstały na bazie owoców i warzyw dostępnych w sezonie wiosenno-letnim. Przepisy zostały podzielone na działy: "Podstawowe", "Śniadania", "Obiady-Kolacje", "Desery" i "Dodatki". Wszystkie przepisy nie zawierają mleka, jajek, soi, orzechów, kakao, selera i miodu. To dania wegańskie, bezglutenowe i pozbawione zwykłego cukru.Każda receptura została opatrzona adnotacją od dietetyka i stworzony z myślą o osobach reagujących krzyżowo na różne warzywa i owoce. Zawiera również informacje odnośnie kalorii.
UWAGI:
Na okładce: Dania na wiosnę i lato bezglutenowe, wegańskie, bez alergenów. Bibliografia strona 166.
DOSTĘPNOŚĆ:
Dostępny jest 1 egzemplarz. Pozycję można wypożyczyć na 30 dni
NIE JEM... WIĘC GOTUJĘ to książka wychodząca naprzeciw osobom zmagającym się z alergiami pokarmowymi. Zawiera proste, a przy tym niebanalne przepisy na smaczne i bogate w składniki odżywcze potrawy bez glutenu, jajek, mleka krowiego, drożdży, orzechów, kukurydzy, migdałów, miodu i kakao.
Dzięki tej książce skomponujesz codzienne jedłospisy dla całej rodziny bez popadania w rutynę i kulinarną nudę.
UWAGI:
Na okładce: bez glutenu, bez jajek, bez mleka, bez drożdży.
DOSTĘPNOŚĆ:
Dostępny jest 1 egzemplarz. Pozycję można wypożyczyć na 30 dni
Bez glutenu. Bez cukru. Bez nabiału. Znacie to? Jeśli nie, to macie wyjątkowe szczęście - albo wszystko jeszcze przed wami.
Hanka Ciężadło - mama bliźniaków z dietetycznym wyrokiem - idzie w swojej kuchni na wojnę: udowadnia, że zdrowe odżywianie nie musi oznaczać pasma wyrzeczeń, a dieta nie ma absolutnie nic wspólnego z nudą.To survival. Będzie się działo!
- Jak wytłumaczyć babci, że nie możemy jeść chleba naszego powszedniego? - Jak - bez ofiar w ludziach - przetrwać imprezę, na której podano wyłącznie zakazane produkty? - Czy tort bez mąki, jajek i cukru w ogóle liczy się jako urodzinowy? - W jaki sposób przygotować małego alergika na kilkudniowy szkolny wyjazd?
Doskonałe przepisy oraz porady na różne okazje. Przetestowane i zatwierdzone przez Damiana i Dominika - a jak wiadomo, własne dzieci to najsurowsi krytycy pod słońcem. Książka do gotowania i do czytania! Uwaga! Produkt może zawierać więcej niż śladowe ilości orzeszków, ziaren i przekornego optymizmu :)
UWAGI:
Na okładce podtytuł: 100 przepisów bez glutenu, bez cukru, bez nabiału. Indeks.
DOSTĘPNOŚĆ:
Dostępny jest 1 egzemplarz. Pozycję można wypożyczyć na 30 dni