Osoby cierpiące na IBS mogą w końcu cieszyć się spokojnym trawieniem! IBS (zespół jelita drażliwego) to rozpoznanie, które dotyka 15-20% światowej populacji. Dawniej leczenie zespołu obejmowało zaledwie ogólne porady, teraz jednak pojawiła się nowa, skuteczna dieta lecznicza - FODMAP. Polega ona na wyłączeniu z diety pewnych węglowodanów, dzięki czemu ulgę odczuć może nawet 75% wszystkich pacjentów. Przestrzeganie zasad FODMAP oznacza konieczność pilnowania diety, ale przede wszystkim nauczenie się unikania produktów, które podrażniają jelita - przy równoczesnym spożywaniu smacznych potraw. Książka przeznaczona jest dla każdego, kto pragnie gotować dobrze i z zachowaniem założeń diety FODMAP. Żaden przepis nie zawiera wobec tego cebuli, czosnku, glutenu ani laktozy.O autorce: Sofia Antonsson to zarejestrowana dietetyk, specjalizująca się w IBS. W ostatnich latach z powodzeniem wyleczyła dietą FODMAP tysiące Szwedów cierpiących na ten zespół. Efekty są zdumiewające: większość osób może cieszyć się wyższą jakością życia dzięki sprawnie funkcjonującemu układowi pokarmowemu.
UWAGI:
Tłumacz ze strony redakcyjnej.
DOSTĘPNOŚĆ:
Dostępny jest 1 egzemplarz. Pozycję można wypożyczyć na 30 dni
• Czy co jakiś czas czujesz się źle po jedzeniu?• Dolegliwości żołądkowe utrudniają ci codzienne funkcjonowanie?• Odczuwasz zmęczenie i spadek nastroju?• W kółko łapiesz infekcje?• Dokuczają ci różne objawy, które mimo leczenia nie ustępują lub co jakiś czas nawracają?Winowajcą może być gluten, a ty możesz znajdować się wśród setek tysięcy ludzi w Polsce chorych na celiakię.
UWAGI:
Na okładce: Przejmij kontrolę nad swoim zdrowiem. Bibliografia na stronach 309-317.
DOSTĘPNOŚĆ:
Dostępny jest 1 egzemplarz. Pozycję można wypożyczyć na 30 dni
Jest to cykl konferencji dr E. Dąbrowskiej na temat zasad zdrowego żywienia i leczenia chorób postem. W książeczce znajdziemy także przepisy diet warzywno-owocowych i sposobów wykonywania potraw.Autorka pisze: Często jedynym ratunkiem współczesnego człowieka jest czasowe powstrzymywanie się od jedzenia czyli post. Oto kilka odmian postu: zupełny (na wodzie), sokowy, warzywno-owocowy lub post na chlebie i wodzie. Wspólną cechą postów jest niedostateczne odżywianie zewnętrzne, co uruchamia zastępcze odżywianie wewnętrzne. Wówczas organizm samoistnie przywraca utracone zdrowie. Ta zdolność organizmu do samoleczenia znana w zamierzchłych czasach jako vis medicatrix naturae (lecznicza siła natury) i wiadomo było, że własny lekarz wewnętrzny to najlepszy lekarz.
UWAGI:
Seria główna: Mała Biblioteka.
DOSTĘPNOŚĆ:
Dostępny jest 1 egzemplarz. Pozycję można wypożyczyć na 30 dni
Tyt. oryg.: "The 2-day diet : diet dwo days a week, eat normally for five" 2013. Na okł. podtyt.: trzymaj dietę dwa dni w tygodniu, jedz normalnie przez pięć pozostałych. Indeks.
DOSTĘPNOŚĆ:
Dostępny jest 1 egzemplarz. Pozycję można wypożyczyć na 30 dni
Trądzik, trudna do leczenia nadwaga, bóle głowy, ciągłe katary i zapalenia zatok, reumatyzm, problemy skórne, astma, zespół przewleklego zmęczenia. Jeżeli niepokoją cię którekolwiek z tych objawów, to warto rozważyć wpływ pokarmów na ich powstawanie. Może okazać się, że twój układ odpornościowy traktuje jako wroga niektóre składniki pokarmowe, doprowadzając w ten sposób do reakcji alergicznych różnego typu. W szczególności wiele osób uzyskuje dodatni wynik w testach alergicznych na mleko, jaja i gluten (lub pszenice). W książce znajdziesz między innymi informacje: • Jakich produktów unikać na diecie bez mleka i glutenu. • Dlaczego bakterie jelitowe są bardzo ważne dla naszego zdrowia. • Skąd czerpać wapń, jeżeli źle tolerujemy mleko. • Co jeść, żeby długo zachować młodość, witalność i dobre samopoczucie. A oprócz tego przepisy na dania bez mleka i glutenu. Mgr Barbara Kuligowska-Dudek - absolwentka Wydziału Nauk o Żywieniu Człowieka i Konsumpcji SGGW, doradca żywieniowy, ekspert leczenia dieta. Autorka książek oraz artykułów prasowych. Uważa, że profilaktyka oparta na odpowiedniej diecie oraz sposobie życia jest podstawą zapobiegania wielu chorobom i utrzymania zdrowia.
DOSTĘPNOŚĆ:
Dostępny jest 1 egzemplarz. Pozycję można wypożyczyć na 30 dni
Wszystko, co musisz wiedzieć o diecie dr Ewy DąbrowskiejOd wydania najbardziej znanej książki dr Ewy Dąbrowskiej minęło ćwierć wieku. Teraz Autorka diety warzywno-owocowej wraca z nową publikacją, bogatsza o doświadczenia tysięcy pacjentów. Po raz pierwszy tak obszernie przedstawia fenomen postu i mechanizmy samouzdrawiania. Omawia zasady diety warzywno-owocowej zgodne z najnowszymi naukowymi odkryciami. Przekazuje także zalecenia, jak przejść od postu do diety pełnowartościowej i prowadzić zdrowy tryb życia. Jakie są przyczyny chorób, które dotykają coraz większej liczby osób? Co zrobić, żeby odzyskać zdrowie, a nie tylko maskować objawy? Na czym polega naturalna profilaktyka? Jak przejść post i ustrzec się przy tym błędów?.tego wszystkiego dowiesz się z tej książki.Ta książka to rewolucja na twoim talerzu i w. głowie
UWAGI:
Bibliografia na stronach 297-[306].
DOSTĘPNOŚĆ:
Została wypożyczona Pozycję można wypożyczyć na 30 dni
WYPOŻYCZYŁ:
Nr karty: 002485 od dnia:2024-05-21 Wypożyczona, do dnia: 2024-07-20