Osoby cierpiące na IBS mogą w końcu cieszyć się spokojnym trawieniem! IBS (zespół jelita drażliwego) to rozpoznanie, które dotyka 15-20% światowej populacji. Dawniej leczenie zespołu obejmowało zaledwie ogólne porady, teraz jednak pojawiła się nowa, skuteczna dieta lecznicza - FODMAP. Polega ona na wyłączeniu z diety pewnych węglowodanów, dzięki czemu ulgę odczuć może nawet 75% wszystkich pacjentów. Przestrzeganie zasad FODMAP oznacza konieczność pilnowania diety, ale przede wszystkim nauczenie się unikania produktów, które podrażniają jelita - przy równoczesnym spożywaniu smacznych potraw. Książka przeznaczona jest dla każdego, kto pragnie gotować dobrze i z zachowaniem założeń diety FODMAP. Żaden przepis nie zawiera wobec tego cebuli, czosnku, glutenu ani laktozy.O autorce: Sofia Antonsson to zarejestrowana dietetyk, specjalizująca się w IBS. W ostatnich latach z powodzeniem wyleczyła dietą FODMAP tysiące Szwedów cierpiących na ten zespół. Efekty są zdumiewające: większość osób może cieszyć się wyższą jakością życia dzięki sprawnie funkcjonującemu układowi pokarmowemu.
UWAGI:
Tłumacz ze strony redakcyjnej.
DOSTĘPNOŚĆ:
Dostępny jest 1 egzemplarz. Pozycję można wypożyczyć na 30 dni
• Czy co jakiś czas czujesz się źle po jedzeniu?• Dolegliwości żołądkowe utrudniają ci codzienne funkcjonowanie?• Odczuwasz zmęczenie i spadek nastroju?• W kółko łapiesz infekcje?• Dokuczają ci różne objawy, które mimo leczenia nie ustępują lub co jakiś czas nawracają?Winowajcą może być gluten, a ty możesz znajdować się wśród setek tysięcy ludzi w Polsce chorych na celiakię.
UWAGI:
Na okładce: Przejmij kontrolę nad swoim zdrowiem. Bibliografia na stronach 309-317.
DOSTĘPNOŚĆ:
Dostępny jest 1 egzemplarz. Pozycję można wypożyczyć na 30 dni
NIE JEM... WIĘC GOTUJĘ to książka wychodząca naprzeciw osobom zmagającym się z alergiami pokarmowymi. Zawiera proste, a przy tym niebanalne przepisy na smaczne i bogate w składniki odżywcze potrawy bez glutenu, jajek, mleka krowiego, drożdży, orzechów, kukurydzy, migdałów, miodu i kakao.
Dzięki tej książce skomponujesz codzienne jedłospisy dla całej rodziny bez popadania w rutynę i kulinarną nudę.
UWAGI:
Na okładce: bez glutenu, bez jajek, bez mleka, bez drożdży.
DOSTĘPNOŚĆ:
Dostępny jest 1 egzemplarz. Pozycję można wypożyczyć na 30 dni
Wolni od glutenu : czołowy specjalista uczy, jak prowadzić zdrowy i bezglutenowy tryb życia Tytuł oryginału: "Gluten freedom : the nation`s leading expert offers the essential guide to a healthy, gluten-free lifestyle,".
Książka doktora Alessio Fasano przedstawia najnowsze osiągnięcia w badaniach naukowych i metodach leczenia celiakii. Oddziela fakty naukowe od mitów narosłych wokół tej choroby, tłumaczy wyniki badań, procedury diagnostyczne, a także zalecenia dietetyczne i lecznicze. Wszystko to sprawia, że książka Wolni od glutenu umożliwia czytelnikom podjęcie najlepszej decyzji w sprawie metod leczenia. Doktor Fasano opisał także wpływ glutenu na depresję, poczucie niepokoju czy zamglenie umysłu, jak również na pewne zaburzenia behawioralne, między innymi autyzm (ASD) i schizofrenię.
UWAGI:
Bibliografia, netografia na stronach 377-390. Indeks.
DOSTĘPNOŚĆ:
Dostępny jest 1 egzemplarz. Pozycję można wypożyczyć na 30 dni