W 2014 wybuchła słynna afera taśmowa. Dzięki nagraniom kelnerów w restauracji Sowa i Przyjaciele prywatne rozmowy polityków wyciekły do mediów, a reprezentanci tej cichej i niezauważanej dotąd profesji znaleźli się ...na widelcu. Kelnerzy stali się podejrzani. Bo kim w ogóle są ludzie, którzy podają nam jedzenie? Co sobie myślą, kiedy obserwują nas z boku i kiedy odchodzimy od stołu zwykle nie zostawiając napiwków? Z czego zwierza się kelnerom podczas lunchu "warszawka", o czym opowiadają studenci na imprezie, a o czym klienci domu publicznego? Do czego więc potrzebujemy kelnerów i czy powinniśmy się ich bać?
Najwięcej o naszym społeczeństwie wiedzą z pewnością barman, spowiednicy oraz kelnerzy.Wszystkich ich obowiązuje tajemnica zawodowa, jednak pracownikom gastronomii nie grozi ekskomunika za jej złamanie. W związku z tym Justynie Pobiedzińskiej udało się namówić na zwierzenia kelnerki i kelnerów, barmanki i barmanów z restauracji, barów, hoteli oraz lupanarów, miejsc wykwintnych i całkiem podrzędnych, odwiedzanych przezbeau monde i tak zwany element. Wyszło z tego dzieło pasjonujące, będące nie tylko rodzajem polskiej kroniki gastronomicznej ostatnich kilkudziesięciu lat, lecz równieżzapisem zmian społecznych, jakie wówczas nastąpiły. [Robert Makłowicz]
UWAGI:
Bibliografia na stronie 271.
DOSTĘPNOŚĆ:
Dostępny jest 1 egzemplarz. Pozycję można wypożyczyć na 30 dni