W tysiąc smaków dookoła świata! Wielka wyprawa tropem dań, przypraw i składników z pięciu kontynentów w efektownym albumie pełnym ciekawostek i smakowitych przepisów.
Skąd pochodzi kukurydza, skąd pszenica, a skąd ziemniaki? Co jada się od wieków w Turcji, a co we Włoszech czy w Nigerii? Jak przygotować hiszpański chłodnik albo brazylijskie pralinki?
W nowej książce autoróe słynnych Map odwiedzicie 26 krajów z 5 kontynentów i poznacie najróżniejsze przysmaki. Zobaczycie marokańską ucztę, pływający wietnamski targ i francuskich mistrzów kuchni. Przekonacie się, jak mocno jedzenie związane jest z historią, kulturą i przyrodą kraju, w którym powstało, i dowiecie się, jak przyrządzić proste i pyszne dania ze wszystkich stron świata.
UWAGI:
Indeks.
DOSTĘPNOŚĆ:
Dostępny jest 1 egzemplarz. Pozycję można wypożyczyć na 30 dni
Pachnąca morzem i pomarańczami hiszpańska paella albo wietnamska zupa pho pełna makaronu ryżowego, imbiru i papryczek chilli. Somalijskie cambuulo z ryżem i fasolą w sosie pomidorowym z dodatkiem kilku kropel oleju sezamowego, a może australijski ferburger z sarniną i śliwkowym chutney. Meksykańskie empadenas wypełnione chorizo i chilli lub kanadyjskie poutine, czyli dwukrotnie smażone frytki w sosie pieczeniowym ze skrzypiącym serem i szarpaną wołowiną. Cieknie Wam już ślinka? Nie traćcie czasu i ruszajcie za szefem Wincentym odkrywać smaki świata (i uczyć się gotować). Smacznego!
DOSTĘPNOŚĆ:
Dostępny jest 1 egzemplarz. Pozycję można wypożyczyć na 30 dni
Zapraszamy wszystkie dzieci do kuchni! Sprawdźcie sami - gotowanie nie jest trudne. Z naszą książką, zawierajacą przepisy dla początkujących kucharzy, z pewnością się o tym przekonacie. Czekają na was smaczne tosty, kolorowe sałatki, napyszniejsza pizza na świecie, no i to, co dzieci lubią najbardziej - słodkie smakołyki. Każdy przepis pokazany jest krok po kroku i opatrzony przejrzystymi ilustracjami, zawiera także propozycje alternatywnych składników i metod gotowania, dzięki którym w kuchni można poeksperymentować. A więc do dzieła.
Młodzi kucharze - gotujemy!
UWAGI:
Oprawa kołonotatnikowa. Nazwa Grupy Wydaw. Publicat w cop. Indeks.
DOSTĘPNOŚĆ:
Dostępny jest 1 egzemplarz. Pozycję można wypożyczyć na 30 dni
Wielkanocne dekoracje to nie tylko jajka farbowane łupinami cebuli. Niewiele osób zdaje sobie sprawę jak dużo jest sposobów na farbowanie jajek i jak wiele wspaniałych naturalnych barwników znajduje się w kuchennej szufladzie. Dekoracje to również kompozycje kwiatowe, ozdoby okien i stołu. Nawet wielkanocne słodycze mogą zachwycać domowników i gości, jeżeli zadbamy o ich wygląd i sposób podania. Nie ulegajmy przejściowym modom, nie kupujmy sztampowych plastikowych jajek i kurczaków. Warto rozejrzeć się wokół siebie, by znaleźć wszystko, co jest potrzebne do stworzenia świątecznego klimatu we własnym domu!
UWAGI:
Na okł. i s. tyt. nazwa wyd.: Buchmann.
DOSTĘPNOŚĆ:
Dostępny jest 1 egzemplarz. Pozycję można wypożyczyć na 30 dni
Książka kucharska, która ułatwi wszystkim rodzicom, dziadkom i opiekunom gotowanie z maluchami w wieku od 1 do 4 lat. Wszystko w tej książce jest przyjazne małym dzieciom i minimalizuje potrzebę interwencji dorosłych - nie ma rozgrzanych płyt kuchennych, ostrych noży ani surowego mięsa. Starannie dobrane przepisy dają dzieciom możliwość robienia tego, co kochają: ugniatania, sortowania, mieszania i nalewania. "Małe rączki w kuchni" to opisane krok po kroku 60 przepisów idealnych dla całej rodziny. Znajdziecie tu także informacje o alergiach pokarmowych, rady dla rodziców niejadków i mnóstwo pomysłów na rozwiązywanie typowych problemów. Książka jest pełna prostych i pysznych dań, z których samodzielnego przygotowania będzie dumne każde dziecko.
Mogłoby się wydawać, że obsadzenie dzieci w roli kucharzy nie jest najlepszym pomysłem. Ta teza nie znajduje potwierdzenia w przypadku małych bohaterów programu "MasterChef Junior". Młodzi, bardzo młodzi kucharze z olbrzymią pasją i równie wielkim zaangażowaniem przygotowują potrawy, które wzbudzają podziw profesjonalistów. Pieką babkę bananową, budują buraczaną wieżę, serwują chałwę w trzech odsłonach, na język kulinarny przekładają smak lata! Swoją pasją zarażają innych, wśród których są również ich rówieśnicy. Udowadniają, że można świetnie się bawić i zawierać przyjaźnie nie tylko w piaskownicy czy na boisku, ale także w otoczeniu akcesoriów kuchennych. W tej książce przedstawiamy przepisy małych mistrzów patelni, chochli i miksera. Z pewnością zachęcą one zarówno dorosłych, jak i młodych fanów gotowania do eksperymentowania w świecie smaków i zapachów!
UWAGI:
Na okładce: TVN. Rok wydania ze strony http://www.platon.com.pl.
DOSTĘPNOŚĆ:
Dostępny jest 1 egzemplarz. Pozycję można wypożyczyć na 30 dni
Mogłoby się wydawać, że obsadzenie dzieci w roli kucharzy nie jest najlepszym pomysłem. Ta teza nie znajduje potwierdzenia w przypadku małych bohaterów programu "MasterChef Junior". Młodzi, bardzo młodzi kucharze z olbrzymią pasją i równie wielkim zaangażowaniem przygotowują potrawy, które wzbudzają podziw profesjonalistów. Pieką babkę bananową, budują buraczaną wieżę, serwują chałwę w trzech odsłonach, na język kulinarny przekładają smak lata! Swoją pasją zarażają innych, wśród których są również ich rówieśnicy. Udowadniają, że można świetnie się bawić i zawierać przyjaźnie nie tylko w piaskownicy czy na boisku, ale także w otoczeniu akcesoriów kuchennych. W tej książce przedstawiamy przepisy małych mistrzów patelni, chochli i miksera. Z pewnością zachęcą one zarówno dorosłych, jak i młodych fanów gotowania do eksperymentowania w świecie smaków i zapachów!
UWAGI:
Na okł.: TVN.
DOSTĘPNOŚĆ:
Dostępny jest 1 egzemplarz. Pozycję można wypożyczyć na 30 dni
Kolejna część kulinarnych przygód Ignasia Ziółki. Ignaś Ziółko i jego pies Kminek otwierają Bardzo Smaczną Księgę i przenoszą się do warzywniaka. Przeżywają w nim przygodę, która pachnie jak koperek, smakuje jak marchewka i jest miękka jak papka z zielonego groszku. Przez kilka dni przygotowują kolorowe i zdrowe potrawy. Próbują znaleźć odpowiedzi na warzywne pytania: Dlaczego należy jeść cebulę? Czy od marchewki zęby stają się marchewkowe? Czy brukselka ma coś wspólnego z Brukselą? I czy ogórki lubią być zamknięte w słojach z czosnkiem i chrzanem?
DOSTĘPNOŚĆ:
Dostępny jest 1 egzemplarz. Pozycję można wypożyczyć na 30 dni
Grzegorz Kasdepke, autor bestsellerów dla dzieci, dokonał tym razem niemożliwego. Napisał romans, który z równym zainteresowaniem przeczytają dziewczyny i chłopaki, dorośli i dzieci - a zwłaszcza głodomory! Nie jest to bowiem tylko historia trzech zakochanych panów w różnym wieku: Felka, taty Felicjana i dziadzia Felusia. "Romans palce lizać" to także książka kucharska. Czytelnicy znajdą tu efektowne, ale i proste w wykonaniu przepisy przyjaciół autora. Chłopaki, pamiętajcie - przez żołądek do serca! Chcecie poderwać dziewczynę? Poczęstujcie ją czymś smacznym. A jeśli dziewczyna poderwać się nie da, to na pociechę pozostaną przygotowane przez Was smakołyki. I przezabawna książka, do której będziecie wracać co chwila!
UWAGI:
Na okł. : W środku 13 przepisów na potrawy, w których się zakochasz.
DOSTĘPNOŚĆ:
Dostępny jest 1 egzemplarz. Pozycję można wypożyczyć na 30 dni