PODGLĄD REKORDU W FORMACIE MARC21

CENTRALNY KATALOG KSIĘGOZBIORU

Przeszukiwanie katalogu po indeksie: 

Wyświetlonych zostanie max na stronie: 

opisów

               


Żywienie człowieka a zdrowie publiczne. 3
LDR
02688cam a2200301 i 4500
001
n 20141216150054059246
005
20231214121002.0
008
141216s2012____pl_|||a|||||||001|||pol_d
020
_ _
a 9788301157357
020
_ _
a 9788301139544
040
_ _
a WA N c WA N d WAW BIAŁ 20 d SOCH_SOM
245
0 0
a Żywienie człowieka a zdrowie publiczne. n 3 / c red. nauk. Jan Gawęcki, Wojciech Roszkowski ; [aut. Jerzy Bertrandt et al.].
260
_ _
a Warszawa : b Wydawnictwo Naukowe PWN, c 2012.
300
_ _
a 405, [2] s. : b il. ; c 24 cm.
336
_ _
a Tekst b txt 2 rdacontent
337
_ _
a Bez urządzenia pośredniczącego b n 2 rdamedia
338
_ _
a Wolumin b nc 2 rdacarrier
504
_ _
a Bibliogr. przy pracach. Indeks.
650
_ 7
a Odżywianie x higiena 2 JHP BN
650
_ 7
a Zdrowie publiczne 2 JHP BN
655
_ 7
a Podręczniki akademickie 2 JHP BN
700
1 _
a Gawęcki, Jan d (1944- ). e Red. 1 n 96637231
700
1 _
a Roszkowski, Wojciech. e Red. 1 n 97020322
700
1 _
a Bertrandt, Jerzy d (1952- ). 1 n 99034036
920
_ _
a 978-83-01-15735-7
970
_ _
a Pierwszy w Polsce podręcznik z zakresu żywienia człowieka prezentujący żywienie w kontekście zdrowia publicznego. Omówiono w nim: miejsce żywienia w ochronie zdrowia społeczeństwa z uwzględnieniem aspektów epidemiologicznych, profilaktycznych i genetycznych; różne czynniki warunkujące sposób żywienia się społeczeństwa ? od ekonomicznych, klimatycznych i kulturowych po społeczne i psychologiczne; sposoby racjonalizacji żywienia ludności - od polityki żywieniowej państwa i upowszechniania wiedzy o żywieniu po wzbogacanie żywności i suplementację diety. Książkę uzupełnia syntetyczna prezentacja problematyki ochrony konsumenta przez różnymi zagrożeniami - dziś i w przyszłości. Zagadnienia dotyczące relacji żywienia i zdrowia są przedstawione w taki sposób, aby pomóc Czytelnikowi: - identyfikować problemy zdrowia publicznego wynikające z nieprawidłowego żywienia na poziomie lokalnym, regionalnym, krajowym i międzynarodowym - określać przyczyny tych problemów - wybierać metody umożliwiające efektywne ich rozwiązanie. Książka stanowi trzeci tom serii popularnych podręczników z zakresu żywienia człowieka wydawanych przez Wydawnictwo Naukowe PWN, z których pierwszy poświęcony jest podstawom nauki o żywieniu, drugi - żywieniu człowieka zdrowego i chorego, a uzupełnia je Słownik terminologiczny.
980
_ _
a 613.2:614](075.8)