PODGLĄD REKORDU W FORMACIE MARC21
CENTRALNY KATALOG KSIĘGOZBIORU |
Żywienie człowieka a zdrowie publiczne. 3
LDR | 02688cam a2200301 i 4500 | |
001 | n 20141216150054059246 | |
005 | 20231214121002.0 | |
008 | 141216s2012____pl_|||a|||||||001|||pol_d | |
020 | a 9788301157357 | |
020 | a 9788301139544 | |
040 | a WA N c WA N d WAW BIAŁ 20 d SOCH_SOM | |
245 | a Żywienie człowieka a zdrowie publiczne. n 3 / c red. nauk. Jan Gawęcki, Wojciech Roszkowski ; [aut. Jerzy Bertrandt et al.]. | |
260 | a Warszawa : b Wydawnictwo Naukowe PWN, c 2012. | |
300 | a 405, [2] s. : b il. ; c 24 cm. | |
336 | a Tekst b txt 2 rdacontent | |
337 | a Bez urządzenia pośredniczącego b n 2 rdamedia | |
338 | a Wolumin b nc 2 rdacarrier | |
504 | a Bibliogr. przy pracach. Indeks. | |
650 | a Odżywianie x higiena 2 JHP BN | |
650 | a Zdrowie publiczne 2 JHP BN | |
655 | a Podręczniki akademickie 2 JHP BN | |
700 | a Gawęcki, Jan d (1944- ). e Red. 1 n 96637231 | |
700 | a Roszkowski, Wojciech. e Red. 1 n 97020322 | |
700 | a Bertrandt, Jerzy d (1952- ). 1 n 99034036 | |
920 | a 978-83-01-15735-7 | |
970 | a Pierwszy w Polsce podręcznik z zakresu żywienia człowieka prezentujący żywienie w kontekście zdrowia publicznego. Omówiono w nim: miejsce żywienia w ochronie zdrowia społeczeństwa z uwzględnieniem aspektów epidemiologicznych, profilaktycznych i genetycznych; różne czynniki warunkujące sposób żywienia się społeczeństwa ? od ekonomicznych, klimatycznych i kulturowych po społeczne i psychologiczne; sposoby racjonalizacji żywienia ludności - od polityki żywieniowej państwa i upowszechniania wiedzy o żywieniu po wzbogacanie żywności i suplementację diety. Książkę uzupełnia syntetyczna prezentacja problematyki ochrony konsumenta przez różnymi zagrożeniami - dziś i w przyszłości. Zagadnienia dotyczące relacji żywienia i zdrowia są przedstawione w taki sposób, aby pomóc Czytelnikowi: - identyfikować problemy zdrowia publicznego wynikające z nieprawidłowego żywienia na poziomie lokalnym, regionalnym, krajowym i międzynarodowym - określać przyczyny tych problemów - wybierać metody umożliwiające efektywne ich rozwiązanie. Książka stanowi trzeci tom serii popularnych podręczników z zakresu żywienia człowieka wydawanych przez Wydawnictwo Naukowe PWN, z których pierwszy poświęcony jest podstawom nauki o żywieniu, drugi - żywieniu człowieka zdrowego i chorego, a uzupełnia je Słownik terminologiczny. | |
980 | a 613.2:614](075.8) |