PODGLĄD REKORDU W FORMACIE MARC21

KATALOG KSIĘGOZBIORU WYPOŻYCZALNI DLA DOROSŁYCH I MŁODZIEŻY

Przeszukiwanie katalogu po indeksie: 

Wyświetlonych zostanie max na stronie: 

opisów

               


Wedlowie : czekoladowe imperium
LDR
02348cam a2200337 i 4500
001
n 20211116100628077474
005
20231214122553.0
008
211116s2021____pl_|||a|||||||000|||pol_d
003
_ _
MATEO_Group
020
_ _
a 9788381913300
035
_ _
a MD..20211116095741030195.
040
_ _
a JAW d SOCH_SOM
100
1 _
a Garbal, Łukasz d (1976- ). e Autor 1 n 2006100122
245
1 0
a Wedlowie : b czekoladowe imperium / c Łukasz Garbal.
260
_ _
a Wołowiec : b Wydawnictwo Czarne, c 2021.
300
_ _
a 499, [2] strony : b ilustracje ; c 22 cm.
336
_ _
a Tekst b txt 2 rdacontent
337
_ _
a Bez urządzenia pośredniczącego b n 2 rdamedia
338
_ _
a Wolumin b nc 2 rdacarrier
600
1 7
a Wedlowie c (rodzina) 2 JHP BN
650
_ 7
a Cukiernictwo z Polska y 19-20 w. 2 JHP BN
650
_ 7
a Czekolada 2 JHP BN
650
_ 7
a Przedsiębiorstwo rodzinne z Polska y 19-20 w. 2 JHP BN
650
_ 7
a Słodycze x handel z Polska y 19-20 w. 2 JHP BN
655
_ 7
a Biografie 2 JHP BN
710
2 _
a Wydawnictwo Czarne. 4 pbl e Wydawca
920
_ _
a 978-83-8191-330-0
970
_ _
a Carl Wedel przyjechał do Warszawy z Berlina i w 1851 roku otworzył przy ulicy Miodowej swoją pierwszą cukiernię. Emil, a później Jan Wedlowie, przedstawiciele kolejnych pokoleń tej dynastii, zmienili niedużą cukiernię w potężną fabrykę i osiągnęli sukces na niebywałą skalę, przekraczający wymiar finansowy - ich produkty stały się dla Polaków trwałym symbolem wybornego smaku. Oni sami natomiast coraz głębiej wrastali w warszawski krajobraz, angażując się całym sercem (a nieraz i portfelem) w polskie sprawy. Byli Polakami z wyboru.Wedlowie nie bali się nowych technologii i innowacyjnych jak na tamte czasy form promocji. Ale musieli odnaleźć się także w nowej rzeczywistości społecznej - coraz więcej kobiet walczyło o swoje miejsce na rynku pracy, coraz częstsze były strajki robotników, domagających się poprawy sytuacji bytowej. A potem nadeszła wojna, która zmieniła wszystko.Łukasz Garbal przenosi nas do pracowni dziewiętnastowiecznych mistrzów cukiernictwa, dawnych manufaktur czekolady, do gabinetów warszawskich fabrykantów i hal fabrycznych, a przy okazji opowiada słodko-gorzki kawałek naszej historii.
980
_ _
a 663.9
980
_ _
a 929-052A/Z