PODGLĄD REKORDU W FORMACIE MARC21

CENTRALNY KATALOG KSIĘGOZBIORU

Przeszukiwanie katalogu po indeksie: 

Wyświetlonych zostanie max na stronie: 

opisów

               


Dwudziestolecie od kuchni : kulinarna historia przedwojennej Polski
LDR
02914cam a2200373 i 4500
001
n 20171106135025005350
005
20231214121624.0
008
171106s2017____pl_|||a|||||||001|||pol_d
003
_ _
NUKAT
020
_ _
a 9788324042340
035
_ _
a xx004153491
040
_ _
a WA M/AH c WA M/AH d WA M/HB d KR U/AgPs d SOCH_SOM
100
1 _
a Zaprutko-Janicka, Aleksandra. e Autor
245
1 0
a Dwudziestolecie od kuchni : b kulinarna historia przedwojennej Polski / c Aleksandra Zaprutko-Janicka.
260
_ _
a Kraków : b Społeczny Instytut Wydawniczy Znak, c 2017.
300
_ _
a 297, [2] strony : b ilustracje ; c 22 cm.
336
_ _
a Tekst b txt 2 rdacontent
337
_ _
a Bez urządzenia pośredniczącego b n 2 rdamedia
338
_ _
a Wolumin b nc 2 rdacarrier
490
1 _
a Praktyczne Ciekawostki Historyczne.pl
504
_ _
a Bibliografia strony 293-[298]. Indeks.
650
_ 7
a Kobieta z Polska y 1918-1939 r. 2 JHP BN
650
_ 7
a Kultura stołu z Polska y 1918-1939 r. 2 JHP BN
650
_ 7
a Obyczaje z Polska y 1918-1939 r. 2 JHP BN
650
_ 7
a Życie codzienne z Polska y 1918-1939 r. 2 JHP BN
651
_ 7
a Polska z 1918-1939 r. 2 JHP BN
710
2 _
a Społeczny Instytut Wydawniczy Znak. 4 pbl e Wydawca
830
_ 0
a Ciekawostki Historyczne
920
_ _
a 978-83-240-4234-0
970
_ _
a Niesamowita zaradność, wyśmienite potrawy, jedyny w swoim rodzaju smakMężczyźni pomogli im odzyskać dla Polski niepodległość.Ale to one zapewniły Rzeczpospolitej przetrwanieKraj wyniszczony wojną, jakiej świat jeszcze nie widział. Miliony rodzin żyjące w skrajnej biedzie. Galopujące ceny, fałszerze żywności i oszuści żerujący na ludzkiej krzywdzie. Poznaj odarte z kłamstw i mitów oblicze niepodległej Polski. II Rzeczpospolita też była polem walki, a nowym frontem okazały się kuchnie, spiżarnie i miejskie targi.Aleksandra Zaprutko-Janicka, autorka bestsellerowej "Okupacji od kuchni", zabiera czytelników w czasy szokujących kontrastów. Arystokratyczne rauty zestawia z wielkim kryzysem, zmuszającym wiejskie rodziny do żywienia się trawą i korą. Pisze o niesamowitym postępie technicznym, który na zawsze odmienił życie gospodyń. Ale też o emancypacji polskich kobiet, które nie chciały, by dłużej mówiono im, że całe życie mają spędzić przy garach. Pokazuje niezwykłą zaradność, oszczędność i przedsiębiorczość naszych prababć. Zdradza tajniki dawnej gastronomii, wyjaśnia, czym był street food 80 lat temu i jak kobiety łączyły pracę zawodową z opieką nad domem i dziećmi."Dwudziestolecie od kuchni" to coś więcej niż książka o kulinarnych dziejach naszego kraju. To również zbiór wciąż aktualnych porad oraz dowód na to, że historia przedwojennej Polski nie należy wyłącznie do mężczyzn.
980
_ _
a 316.346.2
980
_ _
a 641.5
980
_ _
a 94(438).081