PODGLĄD REKORDU W FORMACIE MARC21
CENTRALNY KATALOG KSIĘGOZBIORU |
Dwudziestolecie od kuchni : kulinarna historia przedwojennej Polski
LDR | 02914cam a2200373 i 4500 | |
001 | n 20171106135025005350 | |
005 | 20231214121624.0 | |
008 | 171106s2017____pl_|||a|||||||001|||pol_d | |
003 | NUKAT | |
020 | a 9788324042340 | |
035 | a xx004153491 | |
040 | a WA M/AH c WA M/AH d WA M/HB d KR U/AgPs d SOCH_SOM | |
100 | a Zaprutko-Janicka, Aleksandra. e Autor | |
245 | a Dwudziestolecie od kuchni : b kulinarna historia przedwojennej Polski / c Aleksandra Zaprutko-Janicka. | |
260 | a Kraków : b Społeczny Instytut Wydawniczy Znak, c 2017. | |
300 | a 297, [2] strony : b ilustracje ; c 22 cm. | |
336 | a Tekst b txt 2 rdacontent | |
337 | a Bez urządzenia pośredniczącego b n 2 rdamedia | |
338 | a Wolumin b nc 2 rdacarrier | |
490 | a Praktyczne Ciekawostki Historyczne.pl | |
504 | a Bibliografia strony 293-[298]. Indeks. | |
650 | a Kobieta z Polska y 1918-1939 r. 2 JHP BN | |
650 | a Kultura stołu z Polska y 1918-1939 r. 2 JHP BN | |
650 | a Obyczaje z Polska y 1918-1939 r. 2 JHP BN | |
650 | a Życie codzienne z Polska y 1918-1939 r. 2 JHP BN | |
651 | a Polska z 1918-1939 r. 2 JHP BN | |
710 | a Społeczny Instytut Wydawniczy Znak. 4 pbl e Wydawca | |
830 | a Ciekawostki Historyczne | |
920 | a 978-83-240-4234-0 | |
970 | a Niesamowita zaradność, wyśmienite potrawy, jedyny w swoim rodzaju smakMężczyźni pomogli im odzyskać dla Polski niepodległość.Ale to one zapewniły Rzeczpospolitej przetrwanieKraj wyniszczony wojną, jakiej świat jeszcze nie widział. Miliony rodzin żyjące w skrajnej biedzie. Galopujące ceny, fałszerze żywności i oszuści żerujący na ludzkiej krzywdzie. Poznaj odarte z kłamstw i mitów oblicze niepodległej Polski. II Rzeczpospolita też była polem walki, a nowym frontem okazały się kuchnie, spiżarnie i miejskie targi.Aleksandra Zaprutko-Janicka, autorka bestsellerowej "Okupacji od kuchni", zabiera czytelników w czasy szokujących kontrastów. Arystokratyczne rauty zestawia z wielkim kryzysem, zmuszającym wiejskie rodziny do żywienia się trawą i korą. Pisze o niesamowitym postępie technicznym, który na zawsze odmienił życie gospodyń. Ale też o emancypacji polskich kobiet, które nie chciały, by dłużej mówiono im, że całe życie mają spędzić przy garach. Pokazuje niezwykłą zaradność, oszczędność i przedsiębiorczość naszych prababć. Zdradza tajniki dawnej gastronomii, wyjaśnia, czym był street food 80 lat temu i jak kobiety łączyły pracę zawodową z opieką nad domem i dziećmi."Dwudziestolecie od kuchni" to coś więcej niż książka o kulinarnych dziejach naszego kraju. To również zbiór wciąż aktualnych porad oraz dowód na to, że historia przedwojennej Polski nie należy wyłącznie do mężczyzn. | |
980 | a 316.346.2 | |
980 | a 641.5 | |
980 | a 94(438).081 |