PODGLĄD REKORDU W FORMACIE MARC21
CENTRALNY KATALOG KSIĘGOZBIORU |
Smak kwiatów pomarańczy : rozmowy o kuchni i kulturze
LDR | 02665cam a2200397 i 4500 | |
001 | n 20230102141344037354 | |
005 | 20231214122833.0 | |
008 | 230102s2018____pl_|||a|||||||000|||pol_d | |
003 | MATEO_Group | |
020 | a 9788380497290 | |
035 | a MD..20110910181836015636. | |
040 | a TOR M c TOR M d TOR M d WAR_BEM d SOCH_SOM | |
100 | a Capponi-Borawska, Tessa d (1959- ). e Autor 1 n 95201264 | |
245 | a Smak kwiatów pomarańczy : b rozmowy o kuchni i kulturze / c Tessa Capponi-Borawska, Agnieszka Drotkiewicz ; z ilustracjami Mroux. | |
260 | a Wołowiec : b Wydawnictwo Czarne, c 2018. | |
300 | a 198, [2] stron : b ilustracje ; c 22 cm. | |
336 | a Tekst b txt 2 rdacontent | |
337 | a Bez urządzenia pośredniczącego b n 2 rdamedia | |
338 | a Wolumin b nc 2 rdacarrier | |
500 | a Na książce pseudonim ilustratora, nazwa właściwa Maria Bulikowska. | |
504 | a Bibliografia na stronach 197-199. | |
600 | a Capponi-Borawska, Tessa d (1959- ) 2 JHP BN | |
650 | a Kuchnia włoska 2 JHP BN | |
650 | a Sztuka włoska 2 JHP BN | |
650 | a Kultura stołu 2 JHP BN | |
650 | a Styl życia 2 JHP BN | |
655 | a Wywiady 2 JHP BN | |
700 | a Drotkiewicz, Agnieszka d (1981- ). e Autor 1 n 2004071886 | |
700 | a Bulikowska, Maria d (1987- ). e Ilustracje 1 n 2014168660 | |
710 | a Wydawnictwo Czarne. 4 pbl e Wydawca 1 n 2010035369 | |
920 | a 978-83-8049-729-0 | |
970 | a Smak kwiatów pomarańczy to książka, w której patrzymy na świat przez pryzmat kuchni - jej związków ze sztuką, historią, muzyką i architekturą. To kolekcja pięknych kulinarnych wspomnień (chrupiące karczochy we Florencji, tuńczykowe rag z Palermo, cukierki o smaku kwiatów pomarańczy w Rzymie) oraz ich powiązań ze sztuką (La Brioche Chardina, wiersz Pasoliniego przywołujący wspomnienie zapachu jaśminu i gorącej zupy). Co można zjeść, przemierzając rzymskie uliczki w blasku wschodzącego słońca? Jakie danie przypomina Wariacje Goldbergowskie? Jak przez lata zmieniała się rola kobiety w kuchni? W jaki sposób jedzenie wpłynęło na zjednoczenie Włoch? A jak przeobrażenia ostatnich dwudziestu pięciu lat w Polsce wpłynęły na polską kuchnię? Z czego robić chleb, kiedy nie ma mąki? Rozmawiamy o tym, co nas zachwyca, bawi i głęboko porusza. O tym, co jest w jedzeniu - więc także i w życiu - najważniejsze. | |
980 | a 641.5 | |
980 | a 316.728 | |
980 | a (047) |