Wstrząsająca, autentyczna historia dziewczyny, która od dziesięciu lat walczy z anoreksją. Jako dwudziestolatka po sześciu hospitalizacjach i kilku próbach samobójczych postanowiła opowiedzieć o koszmarze choroby. Punktem zwrotnym okazała się śmierć bliskiej jej osoby, także chorującej na zaburzenia jedzenia. Aby ostrzec innych, Karolina Otwinowska wyciągnęła na światło dzienne najintymniejsze szczegóły swego życia z chorobą i opisała z okrutną dokładnością kodeks wyniszczającej ciało i duszę anoreksji.
DOSTĘPNOŚĆ:
Dostępny jest 1 egzemplarz. Pozycję można wypożyczyć na 30 dni
Trądzik, trudna do leczenia nadwaga, bóle głowy, ciągłe katary i zapalenia zatok, reumatyzm, problemy skórne, astma, zespół przewleklego zmęczenia. Jeżeli niepokoją cię którekolwiek z tych objawów, to warto rozważyć wpływ pokarmów na ich powstawanie. Może okazać się, że twój układ odpornościowy traktuje jako wroga niektóre składniki pokarmowe, doprowadzając w ten sposób do reakcji alergicznych różnego typu. W szczególności wiele osób uzyskuje dodatni wynik w testach alergicznych na mleko, jaja i gluten (lub pszenice). W książce znajdziesz między innymi informacje: • Jakich produktów unikać na diecie bez mleka i glutenu. • Dlaczego bakterie jelitowe są bardzo ważne dla naszego zdrowia. • Skąd czerpać wapń, jeżeli źle tolerujemy mleko. • Co jeść, żeby długo zachować młodość, witalność i dobre samopoczucie. A oprócz tego przepisy na dania bez mleka i glutenu. Mgr Barbara Kuligowska-Dudek - absolwentka Wydziału Nauk o Żywieniu Człowieka i Konsumpcji SGGW, doradca żywieniowy, ekspert leczenia dieta. Autorka książek oraz artykułów prasowych. Uważa, że profilaktyka oparta na odpowiedniej diecie oraz sposobie życia jest podstawą zapobiegania wielu chorobom i utrzymania zdrowia.
DOSTĘPNOŚĆ:
Dostępny jest 1 egzemplarz. Pozycję można wypożyczyć na 30 dni
Dieta bez pszenicy : jak pozbyć się pszennego brzucha i być zdrowym Tyt. oryg.: "Wheat belly : lose the wheat, lose the weight, and find your path back to health,".
Prowokacyjna książka amerykańskiego lekarza kardiologa, która wstrząsnęła światem dietetyków. Doktor William Davis dowodzi szkodliwości współczesnej pszenicy, przekonując, że nie jest już ona dobroczynnym zbożem, z którego powstaje zdrowy chleb powszedni. Została genetycznie zmodyfikowana, w wielu krajach stając się wszechobecnym, acz bezwartościowym składnikiem, którego spożycie sprawia, że poziom glukozy we krwi rośnie gwałtowniej niż po zjedzeniu cukru. Autor ze swadą opisuje związek pszenicy z przybieraniem na wadze, odkładaniem się tłuszczu w postaci nieestetycznych wałków na brzuchu oraz z licznymi problemami trawiennymi i zdrowotnymi. Przedstawia przekonujące argumenty za wyeliminowaniem z diety produktów pszennych oraz podpowiada, jak dokonać tego w prosty i trwały sposób.
Na podstawie wieloletnich badań klinicznych oraz wyników, które obserwował u tysięcy własnych pacjentów, dr William Davis przedstawia pozytywne skutki diety bez pszenicy: - utrata wagi nawet do 20 kilogramów w ciągu kilku pierwszych miesięcy, - złagodzenie zespołu metabolicznego i cukrzycy typu 2, - ustąpienie objawów celiakii i schorzeń jelitowych, np. wrzodziejącego zapalenia jelita grubego, - wyraźne obniżenie poziomu cholesterolu ogólnego i LDL, - poprawa gęstości kości i zahamowanie osteopenii, - zmniejszenie dolegliwości skórnych (łuszczyca, afty, łysienie), - ograniczenie stanów zapalnych i bólów gośćcowych.
DOSTĘPNOŚĆ:
Dostępny jest 1 egzemplarz. Pozycję można wypożyczyć na 30 dni
Przebadany klinicznie, rewolucyjny program żywieniowy wydłużający życie, chroniący przed otyłością i chorobami cywilizacyjnymi.Jaki jest sekret długiego życia w zdrowiu?Na to pytanie odpowiada Valter Longo, profesor gerontologii i biochemik, światowej sławy specjalista w zakresie badań nad starzeniem, znany jako guru długowieczności.W książce przedstawiającej najnowsze i najważniejsze odkrycia nauki w dziedzinie odżywiania przedstawia autorską, łatwą do wprowadzenia dietę, zbliżoną do śródziemnomorskiej i nawiązującą do znanej we wszystkich kulturach tradycji okresowych postów. Jej stosowanie opóźnia starzenie i chroni przed współczesnymi chorobami cywilizacyjnymi takimi jak schorzenia układu krążenia, cukrzyca, nowotwory czy Alzheimer.
UWAGI:
Tytuł oryginału: La dieta della longevita, 2016.
DOSTĘPNOŚĆ:
Dostępny jest 1 egzemplarz. Pozycję można wypożyczyć na 30 dni
Wszystko, co musisz wiedzieć o diecie dr Ewy DąbrowskiejOd wydania najbardziej znanej książki dr Ewy Dąbrowskiej minęło ćwierć wieku. Teraz Autorka diety warzywno-owocowej wraca z nową publikacją, bogatsza o doświadczenia tysięcy pacjentów. Po raz pierwszy tak obszernie przedstawia fenomen postu i mechanizmy samouzdrawiania. Omawia zasady diety warzywno-owocowej zgodne z najnowszymi naukowymi odkryciami. Przekazuje także zalecenia, jak przejść od postu do diety pełnowartościowej i prowadzić zdrowy tryb życia. Jakie są przyczyny chorób, które dotykają coraz większej liczby osób? Co zrobić, żeby odzyskać zdrowie, a nie tylko maskować objawy? Na czym polega naturalna profilaktyka? Jak przejść post i ustrzec się przy tym błędów?.tego wszystkiego dowiesz się z tej książki.Ta książka to rewolucja na twoim talerzu i w. głowie
UWAGI:
Bibliografia na stronach 297-[306].
DOSTĘPNOŚĆ:
Została wypożyczona Pozycję można wypożyczyć na 30 dni
WYPOŻYCZYŁ:
Nr karty: 002485 od dnia:2024-03-26 Wypożyczona, do dnia: 2024-05-25
Dieta mądrych jelit : 150 przepisów na dania, dzięki którytm odmienisz swoje ciało, nabierzesz energii, odzyskasz zdrowie i dobre samopoczucie Tytuł oryginału: "Claver guts diet recipe book. 150 delicious recipes to mend your gut and boost your health and welbeing".
Wiesz już zapewne, że klucz do twojego zdrowia i dobrego samopoczucia kryje się w jelitach. Są one domem bakterii, które mają wpływ na twoją wagę, nastrój i układ odpornościowy.Trzymasz w rękach uzupełnienie bestsellera Jelita wiedzą lepiej. Clare Bailey, lekarka, a prywatnie żona Michaela Mosleya, wraz z doświadczoną dietetyczką Joy Skipper zgromadziły w tej książce aż 150 przepisów na zdrowe śniadania, zupy, dania główne, sałatki i kiszonki. Właśnie takie dania wybrałyby jelita, gdyby same mogły o tym decydować.Dowiesz się także:• jakie produkty powinna zawierać spiżarnia przyjazna jelitom,• jak wyrobić w sobie zdrowe nawyki żywieniowe i zaplanować posiłki zgodnie z dietą Michaela Mosleya,• jak wprowadzić w życie program naprawy jelit, by uzdrowić swoje ciało od wewnątrz.Niezależnie od tego, czy cierpisz na zespół jelita drażliwego lub nietolerancje pokarmowe czy po prostu chcesz zacząć lepiej traktować swoją mikroflorę jelitową, ta książka to doskonały przewodnik po zdrowym odżywianiu!
UWAGI:
Indeks.
DOSTĘPNOŚĆ:
Dostępny jest 1 egzemplarz. Pozycję można wypożyczyć na 30 dni
Co łączy takie przewlekłe i niebezpieczne schorzenia, jak depresja, choroby serca, alergie, nadwaga, choroby autoimmunologiczne i inne, z. jelitem? Wszystko - uważa doktor Junger - ponieważ to właśnie od stanu jelit zależy nasze zdrowie.Układ pokarmowy i jelita to skomplikowany i ważny system, mający stale odżywiać i chronić nasz organizm. Jednak przy współczesnym trybie życia system ten u większości ludzi znajduje się w ruinie, za co odpowiadają śmieciowe jedzenie, skażenie środowiska, pośpiech i codzienny stres. Prowadzi to do wielu zagrażających życiu i zdrowiu chorób. Farmaceutyki tylko łagodzą objawy, zamiast dotrzeć do przyczyny problemu i raz na zawsze pozbyć się uciążliwych dolegliwości. I tu z pomocą przychodzi dieta Clean Gut - trzytygodniowy program oczyszczania jelita - specjalna dieta eliminacyjna, którą w kilku prostych krokach może przeprowadzić każdy, a jej efekty są zadziwiająco skuteczne - pomaga wrócić do zdrowia i pełni sił.Doktor Alejandro Junger, autor bestsellera Clean, lekarz medycyny funkcjonalnej, kardiolog i internista, łączy w swojej diecie Clean Gut mądrość medycyny Wschodu z naukowymi metodami Zachodu, tworząc kompleksowy program odnowy organizmu.
UWAGI:
Indeks.
DOSTĘPNOŚĆ:
Dostępny jest 1 egzemplarz. Pozycję można wypożyczyć na 30 dni